Helyi közélet

2013.06.05. 17:14

Csak ijesztgetett a keddi bózsvai áradás

Bózsva - Kedden késő délután kiáradt a Bózsva patak Bózsva belterületén. A helyiek azonban már felkészülten várták az emelkedő vízszintet, így a patak gyakorlatilag nem okozott kárt a településen.

Bózsva - Kedden késő délután kiáradt a Bózsva patak Bózsva belterületén. A helyiek azonban már felkészülten várták az emelkedő vízszintet, így a patak gyakorlatilag nem okozott kárt a településen.Lesovics Miklós, Pálháza polgármestere elmondta, hozzájuk tulajdonképpen már csak egy kisebb árhullám jutott el, olyannyira, hogy egyáltalán nem kellett semmiféle védekezési intézkedéseket tenni, így a lejjebb fekvő Mikóházára és Sátoraljaújhelyre is akadálytalanul jutott el a víz, sehol nem lépett ki a medréből.

Információink szerint a bózsvai áradást egy, a hegyköz más településein zajlott felhőszakadás okozta, amely pillanatok alatt emelte meg a Bózsvát tápláló Nyíri patak vízszintjét, Miután a felhőszakadást követően a patak újabb hirtelen nagy mennyiségű csapadékot nem vitt magával, így az első kisebb árhullámot nem követte másik.

Ettől függetlenül, ahogy a füzérkomlósi körjegyzőségen megtudtuk, jelen pillanatban is érvényben van Bózsván a másodfokú árvízvédelmi készültség, azaz nem viszik el a patakmeder mellől a lerakott homokzsákokat. Erre azért van szükség, mert a meteorológiai előrejelzések szerint a térségben várható még nagy mennyiségű csapadék.

„Sajnos már rutinból ment a védekezés” – mondta Bajtel Zsolt, Bózsva alpolgármestere, amikor a kedd esti árhullámról kérdeztük.

– Az azért nagy szerencse, hogy 2010 után már tudtuk, mit kell tennünk – folytatja Bajtel Zsolt. – Amikor megkaptuk az értesítést, hogy Nyíri és Füzérkomlós térségében felhőszakadás tombol, már tudtuk, körülbelül 1-2 óránk van arra, hogy ideérjen a Nyíri patakból a Bózsvába a víz.

Az alpolgármester elmondta, ez önmagában még nem is lenne baj, de a patak medre a hídnál beszűkül, ami hétköznapi terhelésnél nem okoz gondot, de rendkívüli csapadékmennyiség esetén itt kiléphet a patak a medréből.

– Most is ez történt, de addigra a hatszáz homokzsák nagy részét már leraktuk azzal a húsz-huszonöt emberrel, akit hirtelen össze tudtunk szedni – folytatja Bajtel Zsolt. – Ennek köszönhetően csak tíz lakóház udvarára folyt be a víz. A lakóházakat sehol nem veszélyeztette az áradat, mert itt úgy épülnek a házak, hogy a bejárat szintben van a talajhoz képest. Ettől függetlenül, amikor a víz megérkezett, már a helyszínen voltak az encsi katasztrófavédelmi szakemberek és a sátoraljaújhelyi tűzoltók, így azonnal vissza tudtuk emelni a kertekbe befolyó vizet a patak olyan részébe, ahonnan már akadálytalanul folyhatott tovább. A gyors intézkedésnek köszönhetően a keddi áradás gyakorlatilag semmilyen lakossági kárt nem okozott, egyedül a védekezés került pénzbe, de ilyen eredményesség láttán ez feltétlenül megérte.

A bózsvai alpolgármester megerősítette, amíg érvényben marad a kedden elrendelt másodfokú árvízvédelmi készültség, a homokzsákok a helyükön maradnak.

ÉM

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában