Helyi közélet

2013.05.29. 11:13

"Úgy éreztük, mintha hazajöttünk volna..."

Tokaj - Amerikai partnervárosi delegáció tartózkodott Tokajban, bekapcsolódtak a borfesztiválba is.

Tokaj - Amerikai partnervárosi delegáció tartózkodott Tokajban, bekapcsolódtak a borfesztiválba is.A Borfesztiválra időzítetten testvérvárosi delegáció érkezett Tokajba. Előtte két napot töltöttek Budapest megismerésével. Az Országházban a delegációt fogadta munkaebéden Demeter Ervin, országgyűlési képviselő, Borsod-Abaúj-Zemplén megye kormánymegbízottja. Tokajban a vendégek családoknál szálltak meg, akik gondoskodtak a szállásról és a mindennapi reggeliről - tudtuk meg Májer János polgármestertől. Ezek a családok a következők voltak: Góg Tibor és felesége, Gógné Liszkai Judit, Boós Ferenc és Boósné Markovics Ágnes, Szegedi Bence, Asztalos Richárd, Aszalos Domaniczki Éva, Prácser Hajnalka és Ronn Wiegand, Májer János és Májer Jánosné Arday Otilia. Ők fogadták be a tengerentúli vendégeket lakóházaikba és gondoskodtak arról, hogy minden program helyszínére időben odaérjenek. A delegációt alkották: Thomas Rouse, leendő polgármester(ott már előre kijelölik a következőt) és felesége Michell, Tom Blackwood, a Buena Vista Borászat marketing igazgatója, George Webber, a Buena Vista Borászat P.R.munkatársa, aki Haraszthy Ágostont, a californiai bor atyját alakítja, Sylvia Tóth, Cecily Keleti Wallis, akik a Sonoma Tokaj Társaság társelnökei, Takács Zsolt, szintén a társaság tevékeny tagja és Steven Wallis.

Nagy érdeklődés

Napközben sűrű programot szervezett a Sonoma – Tokaj Baráti Társaság. Pénteken Tokaj polgármestere, Májer János a hivatalban megismertette a sonomaikat a város helyzetével, és a jövő feladataival. Ezután lovaskocsis városnézésen vettek részt, amely elvitte őket a Szakorvosi Rendelő Intézetbe, a Kulturális és Konferencia Központba, a színházba és a Tokaji Ferenc Gimnáziumba. A képviselő-testülettel közös ebéden ismerkedett meg a küldöttség, jó hangulatban. A sonomaiak ugyanakkor bekapcsolódtak a borfesztivál programjába is, hiszen részt vettek a Polgármesterek Borának átadási ceremóniáján, az ezt követő ősi címerek kiállításán a Paulay Endre Színházban. A vendégeket lenyűgözte a város, a borászatok, a műsorok szervezettsége, de legfőképpen a magyarok vendégszeretete. Tetszett nekik a Szent Orbán ereklye Tokajba hozatalának katonai ceremóniája. Örültek a sonomai borok bemutatójának, amit a Borok Háza pincéjében tartottak, közösen a Tokaji Borbarátnők Társaságával, olyan nagy volt a jelentkezés, hogy érdeklődőket kellett sajnos eltanácsolni - hangoztatta Májer János. Felvetődött, hogy a jövőben a borbemutatót egy nagyobb helyen bonyolítják le.

A látogatás fő célja persze a borászatok megismerése volt. A Tokaji Borászok Asztaltársasága borászai közül sokan tagjai a Tokaj Sonoma Egyesületnek. Igyekeztek minél többféle tokaji borászatot bemutatni. Borvacsorára és kóstolóra invitálta a kaliforniaikat Majoros László, Balassa István, Prácser Hajnalka, Várhelyi Péter, Benkő Terike, Pásztor Péter, Bodnár Linda és a Sauka Borászat. A kézzel fogható eredmény az, hogy egy fiatal borászt a sonomai szüret idejére augusztustól novemberig vendégül látnak az ottani szüretelési munkákra, a kint tartózkodás alatt pedig fizetést kap a vállalkozó kedvű borásznövendék. Három középiskolás korú diák pedig néhány hónapig Kaliforniában nyelvet tanulhat családoknál elszállásolva.

ÉM-BGy

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában