Helyi közélet

2013.05.14. 11:26

Négy "patikás" kérdésre négy patikusi válasz

Miskolc - Olvasóink kérdéseire dr. Nyíri László, a Magyar Gyógyszerészi Kamara B.-A.-Z. Megyei Szervezetének elnöke válaszolt.

Miskolc - Olvasóink kérdéseire dr. Nyíri László, a Magyar Gyógyszerészi Kamara B.-A.-Z. Megyei Szervezetének elnöke válaszolt.

- Tényleg nincs különbség az azonos hatóanyagú gyógyszerek között; akkor mi lehet az oka, hogy az egyik orvos az egyiket, a másik a másikat ajánlja?

A hatóanyag valóban ugyanaz, s a két készítmény hatása is várhatóan megegyező (vizsgálatok alapján ekvivalens), viszont a technológia és így a segédanyagok lehetnek eltérők. Ebből adódóan ugyanaz a gyógyszer nem biztos, hogy mindegyik beteg számára megfelelő (pl.: laktózintolerancia). Lehet az orvosnak is más-más tapasztalata. Az árkülönbség is jelentős!

- Miért jó (vagy nem), ha a patikus megnézi: milyen gyógyszereket váltottunk ki korábban?

Mert a beteg nem tud minden esetben megfelelő/kielégítő információval szolgálni az együtt szedett gyógyszereiről, márpedig ez elengedhetetlen a biztonságos gyógyszerválasztáshoz, gyógyszerkiadáshoz. A patikus jelenti az utolsó szakmai kontrollt, ráadásul a háziorvos nem feltétlenül tud arról, ha a beteg más orvosnál is járt, aki szintén írt fel a számára gyógyszereket. Ezen túlmenően a vény nélküli patikaszerek (még egyes teák is!) is módosíthatják bizonyos gyógyszerek hatásait. Vagyis egyértelműen a beteg érdekét szolgálja, ha a számítógépes rendszeren keresztül egyeztetik az információkat.

- Mit láthatnak a patikai számítógépes nyilvántartásban, s mi a feltétele, hogy belenézzenek?

Csak gyógyszerész teheti meg és csak a beteg személyes jelenlétében és engedélyével.

- Az orvos leállított a koleszterincsökkentőről, mert vélhetően az okozta az izomfájdalmaimat. Ugyanakkor az szerepel rajta: ezt egy életen át kell szedni. Mit tegyek?

A koleszterinszint kóros megemelkedése sokszor nem alkati kérdés, és életmód váltással önmagában nem minden esetben befolyásolható megfelelő mértékben. Más hatóanyagú gyógyszert is tud választani a kezelőorvosa, olyat, amely megfelelő hatású lesz, de nem okozza a korábbi mellékhatást.

ÉM-SzK

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában