Helyi közélet

2013.05.24. 15:05

"De nehéz az iskolatáska..."

A magyar családok számára a legfontosabb cél gyermekek iskoláztatása.

A magyar családok számára a legfontosabb cél gyermekek iskoláztatása.

Debrecen. A gyermekek jövőjének biztosítása a legfontosabb megtakarítási célok közé tartozik; ezen belül messze kiemelkedik az iskoláztatási költségek fedezése – derül ki a MetLife kutatásából. Ennek ellenére, bár a megkérdezettek több mint fele felmérte az ezzel járó pénzügyi kihívásokat, eddig mindössze egynegyedük tett konkrét lépéseket annak érdekében, hogy biztosítsa gyermekei jövőbeli tanulmányait.

Spórolni kell

Bartók János, a MetLife vezérigazgatója szerint az elmúlt évek fejleményei és a gyermekek központi szerepe a családban együttesen az iskoláztatási költségeket fedező megtakarítások erősödését hozhatják. A tankönyvek és a legalapvetőbb szükségletek mai árai alapján az általános iskolai oktatás összesen körülbelül 150-200 ezer forint költséget jelent a családok számára.

Valamivel alacsonyabb a kezdő költségszint a középiskolai oktatással járó alapkiadásoknál: négy év alatt a könyvek és kiegészítők megközelítőleg 35-90 ezer forintba kerülnek. Mivel ezek az összegek nyolc, illetve négy tanévre oszlanak el, a családok rendszerint nem gondoskodnak előre ezek előteremtéséről, inkább igyekeznek mindennapi megélhetési költségeikbe beszorítani. A nehézségek általában még így is elkerülhetetlenek; egy-egy jelentősebb tétel – első „beiskolázás”, kirándulások, utazás – olykor súlyosan megterhelheti a költségvetést.

Amire azonban a tapasztalatok szerint végképp nem lehet célzott megtakarítás nélkül felkészülni, az a fiatalok jövőbeli főiskolai, egyetemi tanulmányainak finanszírozása. Enélkül a tandíjak elrettentőek lehetnek: a képzések mai áron, félévenként 115 ezer és 950 ezer forint közötti összegekbe kerülnek.

HBN

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában