Helyi közélet

2013.04.03. 11:54

Ha egy jó szakma kellene

Miskolc - Változások várhatók a szakképzés rendszerében. Ki tanulhat ingyen és ki nem?

Miskolc - Változások várhatók a szakképzés rendszerében. Ki tanulhat ingyen és ki nem?Átalakulóban a szakképzés rendszere. A változások nem csak az úgynevezett iskolarendszerű képzéseket érintik, hanem az OKJ-s tanfolyamokat is. Utóbbiak hosszabbak és drágábbak lesznek, előbbieknek pedig a korhatárát szállították le 22-ről 21 évre, és az is újdonság lesz, hogy a második szakmáért tandíjat kell majd fizetniük a fiataloknak. Ezekben a napokban sok iskola hirdeti tanfolyamait, ugyanis aki szeptember előtt kezdi el a képzést, azokra még a régi szabályok vonatkoznak.

A legfontosabb változások

A szakképzést érintő legfontosabb változásokról Kovács Jánostól, az Andrássy Gyula Szakközépiskola igazgatójától érdeklődtünk. Kiemelte, mivel a rendszer kidolgozása még folyamatban van, csak a legfontosabb újdonságokról tud beszámolni. Ezek közül az egyik, hogy azok a szakképző és szakközépiskolák, melyek eddig vállalatok számára üzleti jellegű tanfolyamokat is indíthattak, a fenntartóváltás után erre a jövőben nem lesz lehetőségük. (Az önkormányzat helyett a Klebelsberg Kuno Intézményfenntartó Központ lett a középiskolák új fenntartója.) A már dolgozó vagy munkanélküli felnőttek képzésére más intézményi megoldás születik majd, de a konkrétumok még nem ismertek, tette hozzá az igazgató.

Kiemelte: változás történik abban is, hogy az úgynevezett „íróasztal- vagy aktatáskacégek” a jövőben nagyobb ellenőrzésre számíthatnak. Ezeknek a cégeknek ugyanis az elnyert képzésekhez, tanfolyamokhoz nem volt meg se a személyi feltételük, se a gyakorlati képzéshez szükséges hátterük. Így a képzéseket továbbadták, és ők csak mint egy „láncszemként” vettek részt az oktatásban.

A szakképzés átalakításában az is kiemelt célként szerepel, hogy a képzések jobban igazodjanak a munkaerő-piaci igényekhez, mutatott rá Kovács János. Most készül Borsod-Abaúj-Zemplén megye szakképzési stratégiája. A cél, hogy minden megyében a valós igényekhez igazodjon a szakképzés. Az igazgatótól kérdeztük azt is, milyen lehetőségeik vannak a felnőtteknek ingyenes szakképesítés megszerzésére. Mint mondta, az állás nélkülieknek a munkaügyi központnál kell jelentkezniük, itt tudhatják meg, hogy milyen képzéseken vehetnek részt, valamint hogy milyen egyéb támogatást kaphatnak a tanulni vágyók. Akik dolgoznak, azokat általában a munkahelyük iskolázza be, és gyakran a cég fizeti is a tanfolyam árát. Ha viszont saját elhatározásból akar valaki tanulni, annak saját magának kell kifizetnie a képzés díját.

ÉM-HE

Van még egy lehetőség

Az Új Magyarország vidékfejlesztési program keretében különböző mezőgazdasághoz kapcsolódó szakmákat lehet ingyen kitanulni – akár többet is, amíg nem haladjuk meg az 570 ezer forintos éves keretet. Igaz, ehhez ki kell váltani egy kistermelői regisztrációt, de az nem került pénzbe (nem szükséges őstermelői igazolvány a támogatáshoz, bár sok helyen azt mondják.) Ennek keretében a növényvédelmi ismeretektől (80 óra) a 240 órás méhész-végzettségig többféle végzettsége vagy ismeretet megszerezhetünk.

A 40 év alatti gazdák ráadásul pályázhatnak egy akár 6 millió forintos induló gazdatámogatásra is, tehát még tőkét is tudnak szerezni.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában