Helyi közélet

2013.04.17. 14:13

"Borászaink a művészek sorába emelkedtek"

Budapest, Tokaj - Hungarikumok és nemzeti értékek a Parlamentben konferencia, főszerepben a tokaji bor.

Budapest, Tokaj - Hungarikumok és nemzeti értékek a Parlamentben konferencia, főszerepben a tokaji bor.A hungarikumokról és a nemzeti értéktárról tartottak konferenciát a minap a Parlament felsőházi termében. Az ülést Lezsák Sándor, az Országgyűlés alelnöke vezette. Előadások hangzottak el az UNESCO által a világörökségi helyszínekről, így az Aggteleki Nemzeti Parkról is Veres Balázs igazgató előadásában. Ezt követően három világörökségi helyszínt kértek fel a bemutatkozásra: a Hortobágyi Nemzeti Parkot, Hollókőt és a Tokaj-hegyaljai Történelmi Borvidéket.

Világhódító úton

Májer János, Tokaj polgármestere előadását azzal kezdte, hogy neki a 400 fős hallgatóságnak egy pohár tokaji bort kellett volna hoznia, hogy a közönség átélje azt az érzést, amit a tokaji jelent Magyarországnak és a világnak. Vetített képes előadásában először bemutatta Tokaj-Hegyalját és azt a természetföldrajzi környezetet, amely kedvez a borkészítésnek. A tokaji bor - a szeremlei borvidék elvesztése után - is elindulhatott világhódító útjára, amelynek végkifejletét 2002. június 29-e jelentette, amikor e borvidék a borral, a hozzáfűződő természeti és épített örökséggel, a tokaj-hegyaljai életmóddal, a bor körül egykor kialakult mesterségekkel, irodalommal és művészetekkel együtt megkaphatta Kultúrtáj kategóriában a Világörökségi címet.

Történelmi visszatekintésében Májer János kitért arra, hogy a tokaji bor a XVI. századtól fogva eljutott a fejedelmi és főúri udvarokba (Franciaországban XIV. Lajos úgy jellemezte a Tokaji Aszút, hogy „királyok bora, borok királya”), köszönhetően annak, hogy Szepsy Laczkó Máté Lorántffy Zsuzsannának úrvacsorára elkészítette az első Tokaji Aszút. A Tokaji Aszúra természetesen felfigyeltek a művészek és filozófusok is. Megemlékezett írásaiban róla Voltaire, Rousseau, Pablo Neruda, itthon Kazinczy, Jókai, Arany, Petőfi és sokan mások. A ’90-es évek privatizációját követően újra kiváló borok készülnek, amelyek a nemzetközi borversenyeken rendre hozzák el az aranyérmeket az ország dicsőségére - hangoztatta Májer János. A mai borászaink a művészek sorába emelkedtek, csak néhány nevet említve, a teljesség igénye nélkül: Szepsy István, Árvay János, Ács Károly, Kovács Tibor, Demeter Zoltán.

BGy

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában