Helyi közélet

2013.03.12. 13:03

Szabad szemmel is látható üstökösök az égen

Miskolc - 2013 az üstökösök éve. Az előrejelzések alapján ebben az évben két nagyszerű, igen látványos kométát figyelhetünk meg hazánkból.

Miskolc - 2013 az üstökösök éve. Az előrejelzések alapján ebben az évben két nagyszerű, igen látványos kométát figyelhetünk meg hazánkból.

Mindkettő Naprendszerünk határvidékéről, az Oort-felhőből először érkezik hozzánk - tájékoztatta szerkesztőségünket a miskolci Dr. Szabó Gyula Bemutató Csillagvizsgáló. Ez a két égitest azért kiemelkedő, mert nemcsak távcsövekkel, hanem szabad szemmel is megfigyelhetőek lesznek. Az első, a C/2011 L4 (PANSTARRS) üstököst 2011. június 6-án fedezték fel. Az előrejelzések alapján március 10-től lesz látható Magyarországról napnyugtakor a lenyugvó Nap irányában, a nyugati égbolton, ekkor még viszonylag alacsonyan, 7-8 fok magasságban. A déli féltekén egy kicsit korábban, már februárban meg tudták figyelni. A hónap közepén a Hold irányában kell keresnünk.

Már a hajnali égen is

A hónap második felében a Hold fénye zavarhatja az egyre északabbra húzódó üstökös megfigyelését. Ekkor már a hajnali égen is érdemes próbálkozni a megkeresésével. Fénye sajnos egyre halványodik, azonban egyre magasabban látható lesz az égbolton, előreláthatólag 10-15 fok magasságban. Április elején az Androméda - galaxis irányában kell keresnünk. Amennyiben az üstökös fényessége kitart, április 10-e után egész éjszaka látható lesz az éjszakai égbolton.

A C/2012 S1 (ISON) üstököst 2012. szeptember 21-én fedezték fel. A számítások alapján november 28-án mintegy 1,16 millió km-re közelíti meg Napunkat. Ezzel (a Kreutz-féle napsúroló üstökösöket leszámítva) a csillagunkat legjobban megközelítő 2 kométák egyike lesz. A nagy napközelség miatt az égitest magja annyira el kezd párologni, hogy a nagy fényesség szinte biztosra vehető. Már augusztusban kisebb távcsövekkel megfigyelhető lesz a hajnali égen. Az előrejelzések alapján szabad szemmel láthatóvá november elején válik. Ekkor szintén a hajnali égbolton lesz megfigyelhető. November 28-án, 29-én olyan fényes lesz, hogy akár a nappali égen is érdemes lesz megkeresni. Ezután az észak felé haladó égitest mind hajnalban,

mind az esti órákban megfigyelhető lesz.

Amilyen még nem fordult elő

December hónapban, a Naptól egyre távolodva hajnalban, napkelte előtt látható majd. Az üstökös csóvája szinte teljesen merőlegesen fog állni a horizontra. Karácsony környékén már egész éjszaka látható lesz az égen, igaz fényessége egyre halványul. Azonban erre az időszakra várható, hogy csóvája a leghosszabb lesz. Talán minden idők leghosszabb csóváját láthatjuk! December 27-én Földünktől való távolsága 0,430 Csillagászati Egység lesz (1 Csillagászati Egység a Nap - Föld közepes távolság, azaz 150 millió km). Érdemes várnunk egészen 2014. január 15-ig: ekkor Földünk elhalad a még mindig látható, de ekkor tőlünk távolodó üstökös pályája közelében, és ez szép meteorhullást eredményezhet.

Összefoglalva elmondhatjuk, hogy 2013-ban két olyan üstököshöz lesz szerencsénk, melyeket nemcsak távcsövekkel, hanem szabad szemmel is megfigyelhetünk majd. Ezek közül a második (C/2012 S1 (ISON)) az előrejelzések alapján olyan fényes lehet, mint amilyen az emberiség írott történetében még nem fordult elő! Mindenféleképp érdemes lesz az égre feltekintenünk és megkeresnünk ezeket az égi vándorokat! Már csak azért is, mert lehetséges, hogy hátralévő életünkben nem lesz ilyen jelenségben részünk.

ÉM-JLI

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában