Helyi közélet

2013.03.25. 14:57

Ki folytatja a mesterséget?

Miskolc, Forró - Egyes szakmák mesterei nem tudják majd kinek átadni szaktudásukat.

Miskolc, Forró - Egyes szakmák mesterei nem tudják majd kinek átadni szaktudásukat.Úgy tűnik, egyes szakmák néhány év múlva teljesen kihalhatnak. És nem csak azért, mert a fiatalokat csak a jól fizető, külföldön is keresett mesterségek érdekli, hanem azért is, mert lassan nem lesz érdemes megjavíttatni régi bútorainkat, háztartási gépeinket.

A Forrón élő és dolgozó Bujnóczki András kárpitos mester arról számolt be, hogy 7 éve nem jelentkezett senki a megyéből kárpitos mestervizsgára, a kárpitos képzés pedig megszűnt a megyében a jelentkezők hiánya miatt. Pedig korábban Encsen és Miskolcon is el lehetett sajátítani ennek a hasznos mesterségnek a fortélyait. De ez mind nem elég, kárpitosokat még átképző tanfolyamokon sem képeznek, tette hozzá.

Nem lesz kárpitos

A szakember szerint ennek az lesz a következménye, hogy idővel nem lesz, aki megjavítsa a kanapékat, székeket és foteleket. Az emberek arra kényszerülnek majd, hogy ha tönkre megy valamelyik bútordarab, akkor vegyenek helyette újat. Szerinte az is baj, hogy manapság olcsón lehet bútorokat vásárolni. E mögött persze az van, hogy behozzák külföldről az olcsó, rossz minőségű alapanyagból készült árut, és ez sokszor olcsóbb, mintha a régi, de jó minőségű anyagokból készült garnitúránkat újíttatnánk föl. És van még egy probléma: ahhoz, hogy valaki vállalkozásba kezdjen, minimum fél millió forintra van szüksége, hiszen a kárpitos szakma kellékei nem olcsók, sorolta a szakember.

A Miskolcon élő Hadházi László televízió- és videotechnikai műszerész és mestervizsgaelnök, de szerinte ez a szakma már meghalt. Ő is váltott, most gépjármű-elektrotechnikával foglalkozik. Az ő tapasztalata az, hogy az iskolába beiratkozó sok-sok diák közül kevesen vannak, akik valóban tanulni akarnak, és valóban érdekli őket a szakma. Úgy véli: aki egy kicsit is szorgalmasabb, inkább nyelvet tanul, és kimegy külföldre dolgozni, mert ott sokkal többet lehet keresni, mint itthon. A magyar vállalkozásoknak ugyanis olyan sok pénzt kell befizetniük egy-egy dolgozójuk után, hogy a magasabb bért nem tudják kitermelni.

Szünetelő képzések

Vajon miért nem választanak bizonyos szakmákat a fiatalok, és mi lenne erre a megoldás? – kérdeztük Nagy Róberttől, a Diósgyőr-vasgyári Szakképző Iskola igazgatóhelyettesétől, aki jelezte: egyes szakmákra, mint például a hegesztőre 4-5-szörös a túljelentkezés, viszont kárpitosnak vagy szerkezetlakatosnak nem akar tanulni senki, így ezeket a képzéseket egyelőre szüneteltetik. Megtudjuk: a diákok ma olyan szakmákat akarnak elsajátítani, amivel külföldön is szép pénzt lehet keresni. De az is hat rájuk, hogy a közvélekedés mely szakmákat tartja népszerűnek.

Nagy Róbert szerint mindennek az lesz a következménye, hogy egyes szakmákban szakemberhiány mutatkozik majd. Ösztöndíjakkal ugyan lehetne segíteni ezen, de mire a gazdaság észreveszi a hiányt, már késő, hiszen a képzési idő is legalább 3 év. Hozzátette: a 3 éves szakképzés visszaállítása valószínűleg segít a szakemberhiányon is, hiszen azok a fiatalok, akik tanulni nem szeretnek, de dolgozni igen, már az első évben megismerkednek későbbi mesterségükkel. Ha pedig ezt megkedvelik, akkor ez átlendítheti őket az iskolai nehézségeken.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában