Helyi közélet

2013.03.05. 10:20

DVTK Stadion: Nagy próba lesz szombaton

Miskolc - Lassabban megy majd a jegyek kiadása, belépés pedig a forgóvillás kapukon keresztül.

Miskolc - Lassabban megy majd a jegyek kiadása, belépés pedig a forgóvillás kapukon keresztül.

A labdarúgó NB I 19. fordulójában szombaton 14 órától a Szombathelyi Haladás együttesét fogadja a DVTK gárdája. A meccs természetesen sportszakmai szempontból is nagyon fontos, de legalább ugyanennyire fontos abból a szempontból, hogy milyen tapasztalatokat szerez a klub (a szurkolókkal együtt) a most debütáló új jegyeladási- és beléptető rendszerrel kapcsolatban. Mint arról már nem egyszer beszámoltunk, az újpesti Szusza Ferenc stadion után tavaly ősszel elkezdődött a stadionbiztonsági projekt megvalósítása a diósgyőri stadionban is: idén év elejére elkészültek a forgóvillás beléptető kapuk, illetve a 88,8 millió forint értékű beruházás része volt az is, hogy kamerákat szereltek fel az intézmény különböző pontjain, illetve elindult a névre szóló jegy- és bérletértékesítés. Ezen lépések azonban a szurkolók egy részének – finoman fogalmazva – nem nyerték el a tetszését...

– Sokszor megkaptam már én is személyesen, hogy miért kell nekünk az elsők között lenni – kezdte Körmöndi Zoltán, a DVTK marketing igazgatója. – Ez a klub szereti képviselni az érdekeit, azoknak hangot is ad, ugyanakkor konstruktív, és partner azokban a kérdésekben, amelyek előremutatóak és nem keressük a kiskapukat. Lehetnénk ebben a dologban tizedikek, vagy huszadikok, de akkor csak annyit érnénk el, hogy a most felszínre kerülő problémákkal fél év múlva szembesülnénk. Így viszont addigra már mind nekünk, mind a szurkolóinak meglesz a kellő rutin, akkor már sokkal kényelmesebb lesz a bejutás a stadionba. Vannak kialakult, több éves, évtizedes szokások, tudjuk, hogy nehéz ezeken változtatni, az újhoz alkalmazkodni, viszont örülnénk neki, ha itt, Magyarországon is úgy, olyan olajozottan menne mindez, mint külföldön.

Maximum kilencszáz

A projekt során, a csomagban kilenc jegyértékesítő terminált kapott a DVTK: ezek közül kettő a Szinvaparkban található shopban, négy a stadionnál lévő shop melletti konténerben került felállításra, egy az úgynevezett egyes pénztárnál a tribün mellett, egy a vendégszektornál, egy pedig tartalék. Érdekesség, hogy az Újpest ettől többet kapott, kevesebb nézőre, bár úgy tudjuk: amennyiben a diósgyőriek részéről igény merül fel, akkor saját költségre további ilyen terminálokat vehetnek. A szisztéma lényege: a vásárlás során minden drukkernek igazolnia kell személyazonosságát, majd a jegyre (bérletére) rákerül a neve és a születési dátuma. Ezen felül meg kell adnia még a születési helyét és a lakcímét is, ezt a rendszer tárolja, majd amennyiben semmilyen olyan cselekmény nem történik a mérkőzésen, amely azonosítást kívánna, akkor ezek az adatok (a jegyvásárlóké) 24 órán belül automatikusan törlődnek.

– Eddig nagyjából egy perc volt, ha valaki sorba állt, és jegyet vett, ez most az adatok kötelező megadása miatt két percre nő, és ha nyolc belépőt vásárol, akkor nyolc igazolvány szükséges hozzá – fogalmazott Körmöndi Zoltán. – Mindez azt jelenti, hogy a mérkőzés napján, mondjuk szombaton, amennyiben reggel 8 órától működik valamennyi jegykiadó terminálunk, és folyamatosan jönnek a szurkolók, a 14 órás kezdésig 900 jegynél nem tudunk többet kiadni. Tavaly ősszel hozzávetőlegesen 1500 belépőt értékesítettünk meccsnapon, éppen ezért kérünk mindenkit, hogy vegyen jegyet elővételben, hogy biztosan bejuthasson a stadionba a kezdésig. Mindez leginkább a miskolciaknak és a Miskolc környékieknek szól, nekik nem kerül plusz útba elmenni valamelyik shopunkba, nem úgy, mint mondjuk egy sárospataki drukkerünknek.

Ha ki szeretne menni

Körmöndi Zoltánt megkérdeztük a beléptető kapukról is, mondván, számítani kell-e a bejutás során arra, hogy a megszokottnál lassabban fog menni?

– Ha minden jól megy, és nem történik semmilyen technikai gond, akkor nem – szögezte le. – A szükséges instrukciókat megosztottuk a biztonsági emberekkel, volt velük gyakorlat, és csináltunk egy praktikus kisfilmet is, amely látható lesz a honlapunkon, s amelyből meg lehet tudni a teendőket. Nekünk arra kell készülnünk, és az lesz, lehet bonyolultabb, ha valaki már belépett a stadion területére, de két perccel később eszébe jut, hogy nem húzta fel a kocsija ablakát, és ki szeretne menni, hiszen egy jegy vagy bérlet egyszeri belépést tesz lehetővé.

A DVTK marketingigazgatója aláhúzta: a bevezetett rendszer alapján pontos nézőszámot tudnak majd mondani az újságíróknak, ezzel elkerülhetőek lesznek a tippelgetések. Amint azt megtudtuk, a bérletértékesítést a DVTK március 30-ig folytatja, viszont onnantól kezdve lehetőség lesz arra, hogy bárki, bármelyik hazai mérkőzésre elővételben jegyet vegyen, például április 2-án akár már az április 21-i, Ferencváros elleni rangadóra.

ÉM-MI


"Március 9-én egy figyelemfelhívásra szeretnénk invitálni mindannyiótokat, hogy megmutassuk, a diósgyőriek ismét segítik egymást, ha baj van. Mindenkire szükségünk van!" - olvasható a diósgyőri szervezett szurkolói csoportok közleményében.


Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában