Helyi közélet

2013.03.07. 14:47

Bükki forrásvíz: fogyasztás saját felelősségre

Miskolc - "Nemrégiben kilátogattam a Szinva-forráshoz. Még Debrecenből is jöttek turisták, 500 liter vizet vittek, azt mondták, hogy ők csak ezt isszák, forralás nélkül, mert nagyon egészséges!" - kezdi levelét olvasónk, a miskolci Papp László.

Miskolc - "Nemrégiben kilátogattam a Szinva-forráshoz. Még Debrecenből is jöttek turisták, 500 liter vizet vittek, azt mondták, hogy ők csak ezt isszák, forralás nélkül, mert nagyon egészséges!" - kezdi levelét olvasónk, a miskolci Papp László."Azonban tudtommal senki sem vizsgálja be ezt a vizet, ami közvetlenül a forrásból jön. Érdeklődnék, hogy a Miskolc-Lillafüred felett található Szinva-forrás iható-e, alkalmas-e közvetlen fogyasztásra? Műanyag ásványvizes üvegbe vettünk vizet a forrásból, de kételkedés van bennünk. Erre vonatkozólag van valami információjuk? Hétvégén ugyanis sokan ittak a forrásból közvetlenül, de nem ismerjük a víz kémiai és biológiai minőségét. Naponta több ember, hétvégeken több százan keresik fel a forrást, de nincs kiírva, hogy nem ivóvíz, s az sem, hogy emberi fogyasztásra nem alkalmas. Amennyiben nem alkalmas, mert baktériumok vannak benne, úgy ez több száz, ezer embernek veszélyezteti az egészségét. Azonban, ha alkalmas egy nagyon egészséges ivóvíz."

Rendszeresen vizsgálják

- A Szinva-forrás vizét, még mielőtt a hálózatba kerül, rendszeresen vizsgálja a MIVÍZ - nyilatkozta az Észak-Magyarország érdeklődésére Pásztor Imre, a Miskolc Holding Zrt. kommunikációs vezetője. - Az eddigi vizsgálati tapasztalatok alapján elmondható, hogy a Szinva-forrás vizének kémiai paraméterei minden szempontból megfelelőek. Általánosságban azonban igaz, hogy bakteriológiai szempontból a kezeletlen víz többször kifogásolható, ezért is elengedhetetlen a fertőtlenítő hatású klór alkalmazása. A forrásokból ivók ezért nem zárhatják ki azt, hogy a természetben található források fogyasztása bizonyos kockázatokkal járhat. Ilyen kockázat a vezetékes ivóvíznél nincs, már csak azért sem, mert folyamatosan, többször ellenőrizve jut el a fogyasztókhoz a kristálytiszta, hűsítő ivóvíz. E mellett a Szinva-forrásra immár több mint egy éve olyan ultraviola fénnyel működő (UV) fertőtlenítőt telepített a város, amely világszínvonalú megoldást nyújtva,az eddigiektől jóval kevesebb fertőtlenítőszerrel is biztosítja a kiváló minőségű ivóvizet.

Érzékeny források

Ugyanakkor a Borsod-Abaúj-Zemplén Megyei Kormányhivatal Népegészségügyi Szakigazgatási Szerve - "lánykori nevén" ÁNTSZ - arról tájékoztatott ennek kapcsán, hogy "a bükki karsztvizek vízminősége általában eredeténél fogva tisztának tekinthető, azonban fogyaszthatósága a vízkezelés, fertőtlenítés hiányában közegészségügyi szempontból kockázatos lehet."

- A források, lévén felszín közeli vizek, a felszíni szennyeződésekre igen érzékenyek, minőségük elsősorban bakteriológiai szempontból rövid időn belül is jelentősen változhat - tudatta a hivatal járványügyi osztályvezetője, Dr. Papp Erzsébet.

Ugyanis a karsztforrás vízminőségének vizsgálata mindig a pillanatnyi, a mintavétel időpontjában fennálló minőséget tükrözi. A szakember szerint ezért nem ajánlott a szabadon folyó forrásvizek közvetlen fogyasztása például hóolvadást, nagy esőzéseket követő időszakban, ugyanis olyankor megnőhet a különböző mikroszkopikus biológiai szervezetek, gombák, szennyeződést jelző baktériumok előfordulásának valószínűsége. A járványügyi osztályvezető hangsúlyozta: a forrásvizek fogyasztása mindezek figyelembevételével kizárólag saját felelősségre történhet.

Juhász-Léhi István

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában