Helyi közélet

2013.03.11. 11:35

Az egri szenátus döntött Patakról

Miskolc, Eger - Az egri főiskola szenátusa a sárospataki Comenius Kar befogadása mellett döntött.

Miskolc, Eger - Az egri főiskola szenátusa a sárospataki Comenius Kar befogadása mellett döntött.Befogadja az egri Eszterházy Károly Főiskola a sárospataki Comenius Kart – így döntött az elmúlt héten az egri főiskola szenátusa. Mint arról korábban írtunk, a Comenius Kar jelenleg a Miskolci Egyetemhez tartozik, de Sárospatakon februárban úgy döntött a kari tanács, hogy az egri intézményhez szeretnének csatlakozni. Ennek közvetlen előzménye az volt, hogy az állami források drasztikus elvonása miatt a Miskolci Egyetem sárospataki telephelyét meg kívánta szüntetni, és az itt folyó képzéseket bevinni Miskolcra.

Régi érvek

Hauser Zoltán, az egri főiskola rektora lapunknak elmondta, a szenátus egyhangúlag, azaz 23 szavazattal a Comenius Kar egri csatlakozása mellett döntött. Az érvek a régiek: Egerben szeretnék egy intézménybe integrálni a pedagógusképzést, a csecsemőgondozástól kezdve az óvó- és tanítóképzésen át a tanárképzésig. Köztudott, hogy Sárospatakon jelenleg tanító és óvodapedagógus alapképzés folyik. Érvként korábban az is elhangzott, hogy kár lenne veszni hagyni egy olyan szellemi központot, mint a sárospataki kar, hisz az intézménynek szellemi kisugárzása van.

A főiskola vezetőitől annyi kifogás érkezett csak a szenátusi ülésen, hogy nem lesz könnyű feladat egy új kar működtetése. Mégpedig azért, mert jelenleg a felsőoktatás finanszírozásában sok a bizonytalanság, a demográfiai helyzet miatt egyre kevesebben jutnak majd el a főiskoláig, egyetemig. De az is bizonytalanná teszi a helyzetet, hogy a jelenlegi oktatáspolitika nem titkolt szándéka, hogy a felsőoktatásban ne vegyenek részt annyian, mint most.

Hauser Zoltántól megtudtuk azt is: a szenátus döntéséről szóló határozatot elküldte Balog Zoltán emberi erőforrás miniszternek, de ő akkor nyilatkozik erről érdemben, ha mindkét féltől megkapta a határozatot. Az egri rektor bízik abban, hogy a miniszter „reálisan értékeli a helyzetet, és hozzájárul az átadás-átvétel költségeihez.”

ÉM-BG

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában