Helyi közélet

2013.02.22. 09:41

Borsod 2050: Van koncepció, egyelőre egy példányban

Miskolc - Véletlenül derült ki: van egy jónak talált koncepció, de még nem nyilvános.

Miskolc - Véletlenül derült ki: van egy jónak talált koncepció, de még nem nyilvános.

A miskolci városvezetés elképzelése a térség barnamezős területeinek jövőjéről, a gazdag ipari örökség szellemi, tárgyi értékeinek védelméről és hasznosításáról volt a megjelölt témája a Borsod 2050 Műhelybeszélgetések című sorozat csütörtöki, negyedik előadásának. A meghívott vendégek (köztük az egyik alpolgármester, a főépítész és városi cégek vezetői) elöljáróban szóltak arról, egyet tudomásul lehet venni: a hajdani acélműéhez fogható foglalkoztatottsággal itt már nem indul be termelés. Sokkal kisebb területen egy kisebb üzemmel számolni lehet, más funkciókkal kiegészülve. A 160 hektáros ipari terület azonban jelenleg csaknem száz tulajdonos kezében van. A közös stratégia kialakítását gátolja, hogy nincs kellő fogadókészség részükről. A terület előkészítéséhez geodéziai munkákra lenne szükség, de a magántulajdonban lévő területre a tulajdonos engedélye nélkül be sem léphetnek. Pedig gyorsan kellene lépni, mert félő, hogy a létesítmények oly módon kerülnek ki a műemléki védelem alól, hogy statikai vizsgálatok alapján lebontják azokat. A bennük lévő vas ugyanis sokaknak többet ér, mint maga az épület.

– Más országokban jó példák vannak arra, hogy egy erős koncepció a tulajdonban lévő vállalkozókat is partnerré tudja tenni. Csakhogy itt minden van, csak koncepció nincs! – szólt hozzá „kívülállóként” Dobai János, a BME Ipartanszékének vezetője az eszmecsere vége felé. Erre kapta elő Pfliegler Péter alpolgármester az addig meg sem említett zöld színben játszó terveket, s meglobogtatta: „Igenis van koncepció, de az majd a 10 előadás összegzésével kiegészítve válik teljessé.” Annyit tudtunk meg róla: egy Miskolcról elszármazott építész hölgy készítette (körünkben volt, de nem fedte fel kilétét), méghozzá ingyen, egy, a téma iránt érdeklődő holland tervező cég alkalmazottjaként.

ÉM-SzK

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában