Helyi közélet

2013.02.25. 16:00

Szakértői telefon a felsőoktatási jelentkezésről - Felvételi: pontok és pluszpontok

Miskolc - Olvasóink kérdeztek, a Miskolci Egyetem vezetői válaszoltak az egyetemi jelentkezéssel kapcsolatban.

Miskolc - Olvasóink kérdeztek, a Miskolci Egyetem vezetői válaszoltak az egyetemi jelentkezéssel kapcsolatban.Bár a felsőoktatási jelentkezés határideje rohamosan közeleg (március 1-je), mégis sokan vannak, akik még bizonytalanok néhány kérdésben. Ezért hívtuk szerkesztőségünkbe pénteken a Miskolci Egyetem vezetőit, Patkó Gyula rektort, Hell Judit tanulmányi rektorhelyettest és Fekete Sándor tanulmányi szakreferenst, akik olvasóink kérdéseire válaszoltak.

Az egyik telefonáló azt szerette volna tudni, hogy jár-e annak a fiatalnak a hátrányos helyzetűeket megillető pluszpontszám, aki árvasági ellátásban részesül. Fekete Sándor elmondta: bár változások történtek a hátrányos helyzetűeket érintő többletpontokkal kapcsolatban, de az árvasági ellátásban részesülők továbbra is megkapják a 40 pluszpontot. Hozzátette: ettől az évtől kezdve az egyetemek dönthettek arról, hogy a mesterképzésre jelentkező, halmozottan hátrányos helyzetű hallgatóknak járjon-e pluszpont, és a Miskolci Egyetem úgy döntött, hogy továbbra is jár. Ezzel kapcsolatban egyébként érdemes az egyetem honlapján tájékozódni, ahol a felvételizőknek menüpont alatt a „Többletpontok 2013” című táblázatban minden tudnivalót megtalálhatnak a felvételizők.

Többen is kérdezték, hogy mennyi pluszpont jár az emelt szintű érettségiért, valamint a nyelvvizsgákért. Szakértőink elmondták: egy középfokú nyelvvizsgáért 28 pont jár, de kettőért viszont csak 40. Ugyanígy az felsőfokú nyelvvizsga értéke is 40 pont. Az emelt szintű érettségiért viszont 50 pont jár, kettőért 100. Természetesen akkor, ha azt az érettségiző megfelelő százalékban teljesíti.

Levél a rektornak

Érdemes problémát vetett föl egy édesanya. Mivel az ő lánya idegenforgalmi szakközépiskolában tanul, a tanulmányi eredmény beszámításához nem tud beírni a jelentkezési lapra olyan természettudományos tárgyat, ami megfelelő lenne, mivel főleg szakmai tárgyakat tanultak a diákok ebben az iskolában. Patkó Gyula rektor kérte, hogy mivel speciális esetről van szó, a szülő az ő e-mail címére küldjön egy levelet a probléma részletes leírásával. Utánanéznek, és választ küldenek. Ezt egyébként más szülő is megteheti, ha a felvételivel vagy az egyetemi tanulmányokkal kapcsolatos kérdése van. Az egyetem honlapján a rektori köszöntő alatt a „Levél a rektornak” menüre kell kattintani.

Egy másik szülő afelől érdeklődött, hogy az egyetemen milyen külföldi tanulási lehetőségek adódnak. A szakértők hangsúlyozták, az intézmény karainak számos nyugat- és kelet-európai országgal van jó kapcsolata. A diákok az Erasmus vagy Campus Hungary programok keretében tölthetnek egy-egy szemesztert valamelyik külföldi egyetemen. Az ott szerzett kreditpontokat természetesen itthon beszámítják.

Kell egy emelt

Az egyik diák az iránt érdeklődött, hogy a Miskolci Egyetem politológia képzésére szükség van-e az emelt szintű érettségire. Fekete Sándor tanulmányi szakreferens elmondta, hogy egy tárgyból igen, majd sorolta, mely tantárgyak közül lehet választani: magyar, történelem, társadalomismeret, idegen nyelv vagy matematika. Felhívta a figyelmet, a felvételi követelményeket mindenki megtalálhatja az Oktatási Hivatal honlapján, a www.felvi.hu-n, de a Felsőoktatási felvételi tájékoztató már nyomtatásban is megjelent, tehát az is segítséget nyújthat.

Az egyik szülő amiatt aggódott, hogy esetleg fiának, ha egyetemista lesz, túl sokba kerülnek majd a jegyzetei. Az egyetemi vezetők megnyugtatták a szülőt. Elmondták, hogy az egyetem beszerzett egy nyomdagépet épp abból a célból, hogy olcsó (néhány száz forintos) jegyzeteket tudjon biztosítani a hallgatóknak. De ezenkívül az előadások anyaga digitálisan is elérhető az egyetem diákjai számára.

Egy hölgy a Miskolci Egyetem tanári képzései iránt érdeklődött. Hell Judit tanulmányi rektorhelyettes felhívta a figyelmet, az idén változás történt a tanárképzésben. Nem csak időtartamában, ami 5+1 év, hanem abban is, hogy csak kétszakos képzéseket indítanak az intézmények. Jelezte, a Miskolci Egyetemen is számos szakpár indul. Érdemes jelentkezni az etikával párosított képzésekre, hangsúlyozta, hisz szeptembertől minden közoktatási intézményben bevezetik az erkölcstan tantárgyat, melyhez szükség lesz majd szaktanárokra.

ÉM-HE


A jelentkezés menetrendje

Összegyűjtöttük a felsőoktatási jelentkezés legfontosabb dátumait:

  • Március 1. A 2013-as felvételire február 1-je és március 1-je között lehet jelentkezni hagyományos vagy elektronikus úton.
  • Március 11. Hitelesítés határideje. Ha elektronikus formában jelentkezett valaki, vagyis az e-felvételi rendszerét használta, hitelesítenie kell a jelentkezést. Ezt kétféleképpen teheti meg: vagy kinyomtatja a hitelesítő adatlapot, és aláírva elküldi az Oktatási Hivatal címére (1380 Budapest, Pf. 1190), vagy regisztrál valamelyik okmányirodában, majd a megadott jelszóval egyszerre jelentkezik be az ügyfélkapun és a felvi.hu-n.
  • Május közepe. Május közepén a jelentkezők megkapják az úgynevezett regisztrációs csomagot, amellyel ellenőrizhetik, hogy minden személyes adat, szak, intézmény stimmel-e.
  • Június 5. Eddig kell elküldeni vagy feltölteni az időközben megszerzett dokumentumok másolatát, például a középiskolai bizonyítványét.
  • Június 26. Eddig a jelentkezők megkapják a felszólítást a hiánypótlásra. Ha bármelyik fontos adatot kihagytak vagy rosszul írtak be, ekkor még pótolni, javítani lehet.
  • Július 10. Eddig kell elküldeni az időközben megszerzett nyelvvizsga-bizonyítványok, érettségi bizonyítványok másolatát. Ugyanez a határideje a sorrendmódosításnak is.
  • Július 24. A ponthatárhúzás napja. A ponthatárhúzást követő tizenöt napon belül lehet fellebbezni.
  • Ezek is érdekelhetik

    Hírlevél feliratkozás
    Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

    Rovatunkból ajánljuk

    További hírek a témában