Helyi közélet

2013.02.01. 19:28

Orosz piac: vinnénk gabonát, gyümölcsöt

Miskolc, Gönc - A megyénkbeli gazdák szívesen termelnének és szállítanának az orosz piacra.

Miskolc, Gönc - A megyénkbeli gazdák szívesen termelnének és szállítanának az orosz piacra.Az eddiginél is dinamikusabban fejleszthetők a magyar-orosz agrárkapcsolatok, állapították meg a Magyar-Orosz Gazdasági Vegyesbizottság mezőgazdasági munkacsoportjának a héten megtartott kétnapos budapesti tanácskozásán. Az orosz mezőgazdasági miniszterhelyettes úgy vélte, a magyar szállítás a mezőgazdaság és az élelmiszeripar területén a jelenlegi két-háromszorosára is növelhető lenne, amennyiben Magyarország minőségi árut tud exportálni Oroszországba.

Gabonát, gyümölcsöt

De vajon hogy érintené a megyénkbeli agrárcégeket az Oroszországba irányuló export lehetősége? Bíznak a keleti piacban? Kérdéseinkre Szabadfalvy László, a B.-A.-Z. Megyei Agrárkamara titkára válaszolt. Elöljáróban kifejtette: a rendszerváltozás előtt jelentős volt a magyar mezőgazdasági termékek kivitele az akkori Szovjetunióba. Exportáltunk baromfit, marhát, zöldségeket, gyümölcsöket és bort. A rendszerváltozás után ez visszaesett, de az agrárkapcsolatok újbóli fellendítése a megyénkbeli agrárvállalkozóknak is lehetőséget adna. A titkár kiemelte: az viszont hátrányt jelent, hogy Borsod-Abaúj-Zemplénben csekély az élelmiszer-feldolgozó ipar, nincsenek például húsfeldolgozó üzemek és konzervgyárak. Viszont ha megnyílna a folyamatos export lehetősége, akkor gabonaféléket, gyümölcsöt vagy olajos magvakat tudnánk Oroszországnak biztosítani. A titkár felhívta a figyelmet: ma már az orosz piac is minőséget vár, tehát erre is figyelni kell.

Örül az oroszországi nyitás lehetőségének Géczi Csaba Zsolt, gönci mezőgazdasági vállalkozó. Mint lapunknak elmondta: a nyugat-európai piacra a magyar gazdák csak akkor tudnak szállítani, ha ott éppen hiány van valamiből. A megyében élő termelők sincsenek jó helyzetben, fogalmazott, neki is fel kellett hagynia a burgonyatermesztéssel, mert nem tud versenyezni a holland, a német és a dán krumplival. Ő gabonát és kajszibarackot tudna szállítani keletre, a barackot akár gyümölcslé vagy egyéb feldolgozott formában is. Véleménye szerint a termelési társulások már rendelkeznének olyan mennyiséggel, hogy meg tudnának jelenni az orosz piacokon.

ÉM-HE

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában