Helyi közélet

2013.02.18. 10:21

Leszázalékolás némi készpénzért

Miskolc, Eger - Több tucat videó készült az orvos szakértők megvesztegetéséről.

Miskolc, Eger - Több tucat videó készült az orvos szakértők megvesztegetéséről.A közelmúltban vádemeléssel fejeződött be a fontosabb ügyben, intézkedésre hivatott hivatalos személy által kötelességszegéssel és üzletszerűen elkövetett vesztegetés bűntette és más bűncselekmények miatt 71 személlyel szemben a Miskolci Nyomozó Ügyészségen a Legfőbb Ügyészség kijelölése alapján indult nyomozás, tájékoztatta az Észak-Magyarországot dr. Martossy György, a megyei főügyészség szóvivője.

Az ügy első és másodrendű vádlottja 2010. júniusától november végéig az Országos Rehabilitációs és Szociális Szakértői Intézet Egri Kirendeltségének orvosszakértőiként a hozzájuk forduló betegek vizsgálatával összefüggésben, kenőpénzért cserébe, okiratokat hamisítva, kedvező leleteket állítottak ki. A múlt év novemberében befejezett nyomozás adatai alapján az egyik orvos szakértő 44, a másik 29 alkalommal fogadott el baksist.

A derék doktorok tipikus elkövetési magatartása a következő volt: a leszázalékolásban, baleseti járadékban, emelt összegű családi pótlék megállapításában érdekelt “betegek” megjelentek a rokkantsági nyugdíjhoz szükséges orvosi vizsgálatokon, felülvizsgálatokon a főorvos gyanúsítottaknál. A leszázalékoláshoz szükséges orvos szakértői vélemény, döntés kiadása érdekében öttől 200 ezer forintig terjedő összegű készpénzt adtak át az orvos szakértőknek, akik ezt elfogadták.

A korrupciós bűncselekmények esetében igen ritkán fordul elő, hogy a bűnös kapcsolat létrejöttét, magát a pénzátadást nagyszámú videofelvétel rögzíti és ezek szolgálnak bizonyítékul a tényállás felderítéséhez, tette hozzá Martossy György, ám jelen esetben - bírói engedéllyel - 52 olyan videofelvétel készült a nyomozás során, amely alapján egyértelműen megállapítható a pénzátadás helye, pontos időpontja és körülményei.

A felvételeken látható és hallható az összeg nagyságrendje és az orvos szakértő ezzel kapcsolatban kifejtett véleménye is. Ezen túlmenően az ügyben 187 relevanciával bíró telefonbeszélgetést rögzítettek, melyek jelentős része - a videofelvételeken rögzítettekhez kapcsolódva, azokat mintegy kiegészítve és megerősítve - szolgál bizonyítékul a nagy számú korrupciós jellegű bűncselekmény megállapításához.

Az esetek egy jelentős részében az orvos szakértőkkel személyes ismeretségben lévő, többnyire szintén orvosként tevékenykedő személyek közvetítőként nyújtottak segítséget ahhoz, hogy a kenőpénz célba érjen. A baksist átadó személyek esetében, az orvosok megállapították és dokumentálták a leszázalékoláshoz avagy baleseti járadék megállapításához szükséges 50 százalékot meghaladó egészségkárosodást, ez azonban nem felelt meg a valós egészségi állapotuknak.

Az ügyben - melyben a vagyonelkobzás biztosítására az egyik orvosszakértő esetében nagyobb összegű pénz zároltak a nyomozás során - 71 gyanúsítottal - köztük a két orvos szakértőn túl öt további orvossal - szemben a múlt héten emelt vádat a Miskolci Nyomozó Ügyészség az Egri Törvényszék előtt.

ÉM

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában