Helyi közélet

2013.02.05. 18:23

Karlendítés, törzshajlítás

Miskolc, Bodrogkeresztúr - Amíg van elég tornaterem és udvar, addig nincs baj a mindennapos testneveléssel.

Miskolc, Bodrogkeresztúr - Amíg van elég tornaterem és udvar, addig nincs baj a mindennapos testneveléssel.Ebben a tanévben sok újdonság várt a diákokra és pedagógusokra egyaránt. Egyik közülük, hogy szeptembertől bevezették a mindennapos testnevelést az első, az ötödik és a kilencedik évfolyamon. Mozogni természetes hasznos és egészséges, de nagyobb iskolákban, gimnáziumokban hamarosan azzal kell számolni, hogy nem lesz elég hely a mindennapos sportoláshoz.

Az ötlet jó

A miskolci Zrínyi Ilona Gimnázium testnevelője, Antal Csaba úgy vélekedett, a mindennapos testnevelés ötlete jó. A gimnáziumban szerencsés helyzetben vannak, mert nagy tornateremben minden testnevelésórát meg tudnak tartani délelőtt. Egyelőre. Mert ha jövőre még egy évfolyamra vonatkozik majd a mindennapos mozgás, akkor már kevés lesz a hely. Az udvart csak tavasszal és ősszel tudják erre a célra használni, kellene legalább még egy fedett futópálya, akkor télen is lehetne oktatni az atlétika alapjait.

A mindennapos testnevelésnek még nincsenek kiugró eredményei, mondta el lapunknak a testnevelő, hiszen csak egy fél év telt el, és ezt főleg arra használták, hogy a különböző iskolából érkező diákokat azonos szintre hozzák. A 9. évfolyam egyébként örül a sok testnevelésórának, tette hozzá a szakember, a mozgás alól inkább a felsőbb évesek szeretnek kibújni. Antal Csaba jelezte: a mindennapos mozgás tehát hasznos a diákoknak, de a feltételeket is meg kell hozzá teremteni. Most például komoly anyagi vonzata van, ha úszni vagy korcsolyázni szeretné elvinni a testnevelő a tanulókat.

Érdeklődtünk egy kisebb településen is, a bodrogkeresztúri Eötvös József Általános Iskolában. Itt dr. Pulinkáné Balázs Mariann azt mondta lapunknak, csupa jó tapasztalatai vannak a mindennapos mozgás terén. Van egy hatalmas udvaruk és egy sportpályájuk, ahol télen is mozoghatnak a gyerekek. A kisebbek hógolyóznak, csúszkálnak és hóembert építenek. Ha nincs hó, akkor a felsősök fociznak (a lányok is), az alsósok pedig labdajátékokat játszanak. Az iskolában tömegsport-foglalkozások is vannak: foci a fiúknak, foci lányoknak és kézilabda. A testnevelő szívesen viszi el a gyerekeket hetente egyszer a közeli gátra futni, ez egy 8-10 kilométeres szakasz, az alsósok pedig a modern játszótéren próbálnak ki szívesen minden játék- és sporteszközt.

Szükség van rá

Az igazgató szerint szükség van a mindennapos testnevelésre, hiszen a gyerekeknek nagy a mozgásigényük, de ha hazamennek, legtöbbször leülnek a gép elé. Bár a vidéki diákok még mindig szerencsésebb helyzetben vannak nagyvárosi társaikhoz képest, tette hozzá, hiszen Bodrogkeresztúron szeretnek a gyerekek kerékpározni, vagy kint, a szabad levegőn játszani. Az igazgató szerint a tanulásra is jó hatással van a mindennapos testnevelés bevezetése.

ÉM-HE

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában