Helyi közélet

2013.02.19. 12:42

Ha valaki ide születik

Borsod-Abaúj-Zemplén - Megyénk több, az itt élők egészségi állapotát jellemző mutató tekintetében is „alulmúlja” az átlagot.

Borsod-Abaúj-Zemplén - Megyénk több, az itt élők egészségi állapotát jellemző mutató tekintetében is „alulmúlja” az átlagot.Megyénkben, 2010-ben a halálozások felét a keringési rendszer betegségei, közel egynegyedét a daganatos megbetegedések okozták a teljes lakosság körében – olvashatták a dr. Asztalos Ágnes megyei tiszti főorvos összeállítása alapján készült cikksorozatunk első részében (ÉM, 2013.02.12. 4. oldal). A folytatásból kiderül: az összesített halálozáson belül kiemelt figyelmet érdemel a korai, más néven idő előtt bekövetkezett (azaz a 65 év előtti) halálozás. Ezzel kapcsolatosan a főorvos leszögezi: egy területi egység lakosainak egészségi állapotát első megközelítésben az idő előtt bekövetkezett halálozások mértékével és struktúrájával szokás jellemezni. Ezen belül a 15 év alatti halálozások köréből az összhalálozás kevesebb mint 1 százaléka került csak ki, mely leginkább a külső okok miatti halálozásokra vezethető vissza. A 15-64 évesek korcsoportjában nemi különbség mutatkozik: a nők körében a daganatos halálozás nagyobb részarányt képvisel a keringési rendszer betegségei miatt bekövetkezett halálesetekkel szemben.

A megyénkben élő teljes női lakosság körében a keringési rendszert érintő megbetegedések okozta vezető halálokok közel egyharmadát az ischaemiás szívbetegségek, majd ezt követően az agyérbetegségek okozták legnagyobb súllyal. Megyénk férfi lakossága körében az ischaemiás szívbetegségek halálozási súlya valamivel kedvezőbb volt a nőknél tapasztaltaknál, és ez megfigyelhető a sorrendben következő agyérbetegségek okozta halálozásoknál is.

A májzsugor az élen

Az emésztőrendszer betegségei igen összetett kategória, melyen belül a májbetegségek (ezen belül is a májzsugor) mind a morbiditás, mind a mortalitás vonatkozásában meghatározó súllyal szerepelnek. Megyénkben e betegségcsoport okozta korai halálozás elsősorban a férfiak körében mutat kiemelkedő eltérést az EU-átlaghoz és a hazai értékekhez viszonyítva. A vizsgált időszakban legalacsonyabb értékét tekintve is több mint 3-szorosa volt az uniós átlagnak, de egyes években meghaladta a 4,5-szeres értéket. A hazai mutatók tendenciáját tekintve összességében csökkenés látható (jelentősebb az EU-átlagnál), azonban a különbség a magyarországi és uniós átlagok között 2010-ben is jelentős.

A nők körében kisebb eltérés látható a hazai és EU-átlag között, azonban a megye területén észlelt korai halálozás a teljes időszakban 2,5–3,5-szerese volt az EU-átlagnak. A nők körében az utóbbi években látható csökkenő tendencia egyik hazai mutató esetében sem éri el a férfiaknál leírt mértéket.

Mint a tiszti főorvostól megtudtuk: a háziorvoshoz bejelentkezettek betegségeiről kétévente állnak rendelkezésükre adatok, a legutóbbi a 2009-ről. Ebből kitűnik, hogy a legtöbben az életmóddal kapcsolatos betegségek miatt fordulnak orvoshoz. Az úgynevezett életmód-betegségek kialakulásához vezethet a helytelen táplálkozás, a mozgásszegény életmód, a túlzott alkoholfogyasztás és a dohányzás, melyek káros hatást gyakorolnak az egészségi állapotra.

No és a gyerekek?

Megyénkben 2009-ben a 18 év alattiak leggyakoribb betegsége az asztma volt. Jellemző még e korcsoportra a – helytelen életmóddal összefüggő – deformáló hátgerinc elváltozásos betegség, mely Észak-Magyarországon leginkább megyénket érinti (3,4 százalék), a másik két megyében és országosan azonban kedvezőbb a helyzet. A házi gyermekorvosi nyilvántartás alapján gyakoriak még a szembetegségek, valamint a kalóriatöbblet miatti elhízás.

A háziorvosi regiszterben szereplő betegségek közül a megyében élő felnőtt lakosság körében a leggyakoribb a magasvérnyomás-betegség. 2009-ben a megyében a 19 éves és idősebbek közel egyharmada magasvérnyomás-betegségben szenvedett. Megyénk lakossága főként szív-érrendszeri megbetegedésekben haladja meg leginkább a régiós átlagot.

ÉM-SzK

Mi is az?

Ischaemiás szívbetegségnek nevezzük a koszorúér szűkületből származó szívizom vérátáramlási zavart.

Morbiditás: az a szám, mely megmutatja, hogy meghatározott számú ember közül mennyi kapta el a szóban forgó betegséget (általában 100 000 főre számolják).

Mortalitás: valamely betegségben bekövetkezett halálozás arányszáma az összlakosság számához viszonyítva (azt mutatja meg, hogy 100 000 lakosból egy év alatt hányan haltak meg egy bizonyos betegségben).


 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában