Helyi közélet

2013.02.20. 14:02

Élőben követjük a hazatérő fehér gólyáinkat

A gólyák nyomkövetése a vonulási útvonalak jobb megismerése mellett lehetővé teszi a legfontosabb vonulási útvonalak és telelőterületek, valamint az ott jelentkező veszélyeztető tényezők azonosítását is.

A gólyák nyomkövetése a vonulási útvonalak jobb megismerése mellett lehetővé teszi a legfontosabb vonulási útvonalak és telelőterületek, valamint az ott jelentkező veszélyeztető tényezők azonosítását is. A tavalyi évben megjelölt gólyák sérülten vagy legyengülve befogott, majd megerősödött és később elengedhetővé vált példányok, így megjelölésükkel tapasztalatokat szerezhetünk arról is, hogy az így visszavadított gólyákra milyen speciális veszélyek leselkednek.

A műholdas jeladóval felszerelt példányok változatos útvonalakon jutottak el telelőterületeikre. A hagyományos afrikai tájak mellett néhányan csak a Mediterráneumig vándoroltak, pár példány pedig hazai tájakon kísérelt meg áttelelni.

Mint arról már több alkalommal hírt adtunk, a „Magyarország - Szlovákia Határon Átnyúló Együttműködés Operatív Program 2007-2013” támogatásával zajló „Madárvédelem és kutatás határok nélkül” című projekt keretében 12 fehér gólyára műholdas jeladó került. Útjukat folyamatosan a nyomon lehet követni a www.sattelitetracking.eu honlap interaktív térképén, valamint a projekt blogjában (www.kuvik.eu/blog).

További információ: http://mme.hu/

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában