Helyi közélet

2013.02.19. 15:24

Amikor becsönget a végrehajtó

Miskolc, Ózd, Kazincbarcika - Március 1-jétől kezdődnek a kilakoltatások. A devizahitelesek lehet, hogy haladékot kapnak.

Miskolc, Ózd, Kazincbarcika - Március 1-jétől kezdődnek a kilakoltatások. A devizahitelesek lehet, hogy haladékot kapnak.Március 1-jén véget ér a kilakoltatási moratórium. Mint kiderült, megyénkben több ezer családnak is félnie kell otthona elvesztésétől. Bár a moratórium meghosszabbítását többen is kezdeményezték, döntés egyelőre nem született az ügyben. Doubravszky György, a pénzügyi jogok biztosa azt sürgeti, hogy minél hamarabb kezdődjenek el a tárgyalások a devizahitelesek gondjainak rendezéséről. Mint fogalmazott, javaslata nem igényel külső forrást, és akár egy hét alatt megoldás születhet. Ennek azonban előfeltétele a kilakoltatási, árverezési moratórium meghosszabbítása.

Százmilliós tartozás

A KDNP a kilakoltatási moratórium két hónapos meghosszabbítását javasolja, egyúttal a családi csődvédelem kodifikációs munkálatait szeretné felgyorsítani.

Otthonukat azonban nem csak a devizahitelesek veszíthetik el, hanem az önkormányzati bérlakásban élők is. Kazincbarcikán a bérlakások száma 600, ezeknek majdnem a felében lakik olyan bérlő, akinek van valamilyen tartozása, tudtuk meg Göndör Judittól, a kazincbarcikai önkormányzat szóvivőjétől. A bérlők egy része csak kis összeggel tartozik (egy-két hónapot csúsznak, és időről időre utolérik magukat), de vannak olyanok is, akik mára milliós nagyságrendű tartozást halmoztak fel. Az ő hátralékuk mára meghaladja a 100 millió forintot. Éppen ezért a bérlakások kezelésével megbízott Timpanon Kft. az elmúlt időszakban fokozta behajtási és kilakoltatási tevékenységét, ugyanakkor a tartozókkal szemben folyamatos megoldást keres a problémák rendezésére. Jelenleg 58, jelentős hátralékkal bíró bérlő esetében van eljárás bírósági vagy végrehajtási szakban. Ebben nincsenek benne azok a családok és személyek, akiknek megállapodásuk van a céggel, vagy vezetői engedéllyel haladékot kaptak, jelezte a szóvivő, hangsúlyozva: ez nem azt jelenti, hogy ennyi család kerül egy-két héten, vagy hónapon belül az utcára, ugyanis a gyakorlat azt mutatja, hogy egy részük még a kilakoltatás előtt rendezi tartozását, önként elhagyja lakását, vagy egyéb megállapodást köt a tartozás rendezése kapcsán.

Ózdon tavaly két olyan kilakoltatás történt, amelyet karhatalommal folytattak le, a végrehajtó és a családsegítő szolgálat munkatársainak a jelenlétében. - Elképzelhető, hogy idén is folytatódik ez a sorozat - árulta el érdeklődésünkre Tengely András, az önkormányzati tulajdonú ingatlanokat kezelő Ózdinvest Kft. ügyvezetője. - Jelenleg 22 olyan esetünk van, ahol kitűzhető az időpont március 1-je után. Ózdon korábban néhány telepre volt ez jellemző, most viszont már a város valamennyi pontján fellelhető a jelenség. A bérleti és a közüzemi díjakból álló kintlévőségeink folyamatosan emelkednek. A december végi adatok alapján közel 40 millió forinttal tartoznak az Ózdinvestnek a bérlők. A harmadik és a negyedik negyedév adatait összehasonlítva 9 százalékos növekedés tapasztalható.

Van segítség

Szintén nagy bajban vannak a megyénkbeli devizahitelesek, tudtuk meg Stoff Lászlótól, a Banki Hitel Károsultjainak Egyesülete miskolci irodájának munkatársától. Pontos számot nem lehet tudni, de véleménye szerint több ezren lehetnek megyénkben, akikre már a végrehajtás vár. Felhívta a figyelmet: számukra is van remény, hiszen a végrehajtást el lehet halasztani, és a Nemzeti Eszközkezelő Alapnak fel lehet ajánlani a lakást. A szakember felhívta a figyelmet: minden kilakoltatás előtt álló devizahiteles keresse fel az irodát, az is akinek már kitűzték a végrehajtás időpontját, mert mindent meg kell próbálni annak érdekében, hogy a családok az otthonukban maradjanak. Az iroda elérhetősége: 06-70/263-64-13 vagy 06-70/70-775-60-74

ÉM-HE,ME

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában