Helyi közélet

2013.01.16. 16:21

Világsátor - Munkahelye lenne a miskolci diplomásoknak

Miskolc - "Bizonyos politikai erők szándékosan összemossák a romák helyzetével kapcsolatos ügyeket" - jelentette ki Kiss Gábor alpolgármester.

Miskolc - "Bizonyos politikai erők szándékosan összemossák a romák helyzetével kapcsolatos ügyeket" - jelentette ki Kiss Gábor alpolgármester.Az alpolgármestert a Világsátor projekt kapcsán kérdeztük, hiszen a decemberi testületi ülésen is ő volt, aki ismertette a programot. Az alpolgármester azzal kezdte: "A Jobbiktól már megszoktuk, hogy semmi mást nem csinálnak, csak rémhíreket terjesztenek. A decemberi közgyűlés tárgyalta a központ létrehozásának lehetőségét, ahol mindenki megismerhette a koncepciót, elmondhatta a véleményét. Az előterjesztés mindenki által elérhető. A probléma nem az, hogy egy politikai erőnek más a véleménye, hanem az, hogy hazugságok alapján gyűjtenek aláírást, hergelik a miskolciakat."

"A tények: a kutató és oktató központ esetleges miskolci létrehozásának az az alapja, hogy itt működik egy nagyon jó színvonalú egyetem, ahol elismert kutatók dolgoznak, ahol kiváló szociológusokat képeznek. Ez az uniós projekt egy nagyobb feladatot adna a frissen végzett bölcsészeknek, így a világsátor tulajdonképpen munkahelyeket teremt a Miskolcon végzett diplomásoknak" - fogalmazott. Hozzátette: "A cigánykérdést nem lehet a szőnyeg alá söpörni. Az alapelvünk: segély helyett lehetőleg mindenkinek munkát adni, hogy maga tudjon gondoskodni a megélhetéséről."

Országos kutatások

A központban országos kutatások folyhatnának a romák helyzetével kapcsolatban, olyan felzárkóztató programok kidolgozása és bevezetése történhetne meg, amivel azt lehet elérni, hogy sokkal kevesebb cigány gyermek essen ki az oktatásból, hiszen akkor esélye sincs megtalálni a helyét a munka világában, képtelen lesz magát eltartani és az államnak kell támogatnia a megélhetését - magyarázta az alpolgármester.

A magas színvonalú roma kultúra a nemzeti kultúra fontos eleme, ennek átgondolt támogatása szükséges - hangsúlyozta. "A digitális kultúra a jövőben kiemelt szerepet tölt be a cigányságot érintő kulturális kapcsolatok fejlesztésében. Ezen a kulturális szegmensnek a megismertetése szorosan kapcsolódik a nemzeti gazdaság és társadalomfejlesztési stratégiatervekhez, a társadalomfejlesztést célzó kormányprogramok megvalósításához. A cigányság európai szinten is elismert előadóművészeinek bemutatkozására is lehetőséget adhat az intézmény" - mondta.

A pályázati kiírás még nem jelent meg, így a pályázat benyújtásáról a város csak annak pontos ismeretében tud majd dönteni - tudtuk meg. A decemberi közgyűlés állást foglalt azokkal az alapelvekkel kapcsolatban, hogy mivel országos hatáskörű kulturális központról van szó, ezért a város saját költségvetése terhére önrészt nem tud vállalni, illetve a működtetést is központi forrásból kell finanszírozni - ismertette az alpolgármester.

ÉM-NSZR


Miskolc - A kanadai romák tömeges hazatérése minden korábbinál nagyobb aktualitást ad a romaközpontról szóló népszavazási kezdeményezésnek - hangzott el a Jobbik és a Települések Megmaradásért Egyesület közös sajtótájékoztatóján szerdán.

Miskolc - "Szó sincs arról, hogy az épületbe beköltöztetnénk bárkit is, ez egy oktatási, kulturális, módszertani központ lesz."

Budapest, Miskolc - A Világsátor projektről kérdeztük annak budapesti megálmodóit, akik előljáróban elmondták, a Kormány még 2011-ben hozott határozatot arról, hogy a Társadalmi Infrastruktúrafejlesztés Operatív Program (TIOP) keretében létre kíván hozni egy ilyen központot. De szó sincs romaközpontról, "Világsátor" - multifunkcionális közösségi és kulturális központként szerepel a TIOP akciótervben.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában