Helyi közélet

2013.01.16. 16:27

Világsátor - Kérdések, válaszok

Budapest, Miskolc - A Világsátor projektről kérdeztük annak budapesti megálmodóit, akik előljáróban elmondták, a Kormány még 2011-ben hozott határozatot arról, hogy a Társadalmi Infrastruktúrafejlesztés Operatív Program (TIOP) keretében létre kíván hozni egy ilyen központot. De szó sincs romaközpontról, "Világsátor" - multifunkcionális közösségi és kulturális központként szerepel a TIOP akciótervben.

Budapest, Miskolc - A Világsátor projektről kérdeztük annak budapesti megálmodóit, akik előljáróban elmondták, a Kormány még 2011-ben hozott határozatot arról, hogy a Társadalmi Infrastruktúrafejlesztés Operatív Program (TIOP) keretében létre kíván hozni egy ilyen központot. De szó sincs romaközpontról, "Világsátor" - multifunkcionális közösségi és kulturális központként szerepel a TIOP akciótervben.Hogy lehet elképzelni a Világsátort? Sátorformátumú lenne?

- Nincs ilyen elvárás. Az építésztől függ, aki elkészítené a terveket. Ha sátor formájúra álmodná, és ezt fogadná el az építtető, akkor akár sátor formájú is lehetne.

Akkor miért épp ez a neve?

- Semmiképpen nem a „romasátorra” hajaz, inkább a világ kultúráinak keveredésére utal.

Működik-e ilyen intézmény valahol külföldön? Ha igen, hol? Esetleg hasonló?

- Pontosan olyan, amit mi képzeltünk, nem létezik. Vannak hasonló intézmények Amerikában. Kelet-Európában biztos, hogy nincs, adná magát, hogy a Kárpát-medencében legyen.

Mi lenne benne? Kulturális programok? Találkozóhely?

- Is-is. De senki nem tudja még pontosan: ezt a pályázónak kell megfogalmaznia. A nemzetiségek – 13 nemzetiség van Magyarországon – központja lehetne. Vélhetőleg a romáké lenne a legerősebb, mert ők vannak a legtöbben. De minden kisebbség számára adott, hogy használja, aki kíván élni a lehetőséggel. Az elképzelések szerint lehetne benne találkozóhely, két nagy kiállítótér – egy állandó és egy időszaki kiállítással, ez főleg a kárpát-medencei népek kultúráját mutathatná be.

Mekkora lenne? Méretre milyen hasonló épülete van Miskolcnak?

- Az elnyerhető 1,7 milliárd forintból nagyjából egy 3-4000 négyzetméteres épület megépítésére futja a belső berendezéssel együtt. Összehasonlításképp a Tudomány és Technika Háza nagyjából 2500 négyzetméteres.

Milyen helyiségek lennének benne és milyen funkcióval? Lehetne benne szálláshely is?

- A TIOP pályázatok nagyon részletesen meghatározzák, hogy milyen funkciókkal tervezhetnek. Kulturális célra közösségi-, oktató-, kulturális tereket (például multifunkcionális előadóterek) lehet tervezni, szálláshelyet egyáltalán nem.

Ha Miskolcon épülhetne meg a Világsátor, mennyi idő alatt tudna megvalósulni?

- A kormány már nevesítette a projektet, de a pályázati kiírás még nem történt meg. Ehhez ezt el kell készíteni, amely az NFÜ és a minisztérium (EMMI) feladata lenne. Ha ez elkészül, következne a társadalmi egyeztetés, azaz kikerülne az NFÜ honlapjára. A tényleges kiírásban nem is szerepelhetne, hogy romaközpont legyen, mert akkor akár diszkriminatívnak is nevezhetnék.

Mivel ez a projekt az unió 2007-2013-as etapjának része, így 2014 végéig el kellene készülni vele.

Mi lehetne a hozadéka egy ilyen központnak Miskolcon?

- Kárpát-medencei jelentőségű intézmény lehetne, például művészeti központ nagyon sok kisebbségi, jelentős művész számára. Ehhez jó helyen van Miskolc, közel van Ukrajna, Románia és Szlovákia is. Jó tartalommal kellene megtölteni, s minden kisebbség számára befogadó helyszín lehetne.


Miskolc - A kanadai romák tömeges hazatérése minden korábbinál nagyobb aktualitást ad a romaközpontról szóló népszavazási kezdeményezésnek - hangzott el a Jobbik és a Települések Megmaradásért Egyesület közös sajtótájékoztatóján szerdán.

Miskolc - "Bizonyos politikai erők szándékosan összemossák a romák helyzetével kapcsolatos ügyeket" - jelentette ki Kiss Gábor alpolgármester.

Miskolc - "Szó sincs arról, hogy az épületbe beköltöztetnénk bárkit is, ez egy oktatási, kulturális, módszertani központ lesz."

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában