Helyi közélet

2013.01.13. 14:42

Szmogriadó: tájékoztatási fokozat

Miskolc -  Egyre szennyezettebb a levegő, és a helyzet várhatóan nem javul.

Miskolc -  Egyre szennyezettebb a levegő, és a helyzet várhatóan nem javul. Mivel az Országos Légszennyezettségi Mérőhálózat Miskolcon található mérőállomásai közül kettő - a Lavotta úti és a Búza téri - két egymást követő napon - pénteken és szombaton - a 10 mikronnál kisebb szemcseméretű szállópor (PM10) koncentációja esetében a légköbméterenkénti 75 mikrogramnál magasabb értéket mért, és a meteorológiai előrejelzések szerint várhatóan sem nagyobb szél, sem erősebb csapadék nem eredményez érdemi javulást, a megyeszékhelyen vasárnap el kellett rendelni a szmogriadó tájékoztatási fokozatát.

A Búza téri monitorállomáson pénteken mindössze 4,3 százalékkel haladta meg a tájékoztatási küszöbértéket a porkoncentráció, szombaton azonban már megközelítette a következő küszöbértéket, a légköbméterenkénti 100 mikrogrammos riasztási határt.

A Lavotta úti állomáson pénteken 8,3 százalékkal lépte át a tájékoztatási küszöböt a porkoncentráció, míg szombaton már a riasztási fokozatot is meghaladta.

A helyzet súlyosbodásának elkerülése érdekében Miskolc polgármestere arra kérte a város lakosságát, hogy a mellőzzék a - főként dízel üzeműek - személygépjárművek használatát, utazzanak tömegközlekedéssel, lehetőleg mérsékeljék a szilárd - szén, fa, pellet - és az olajtüzelésű fűtőberendezések üzemeltetését, és kerüljék a porképződéssel járó tevékenységek végzését. Bár ez a téli időszakban amúgy sem jellemző, az avar és kerti hulladékok égetését megtiltotta. A helyzet vasárnap sem javult, mind a Búza téri, mind a Lavotta utcai monitor szerint erősen szennyezett volt Miskolc levegője, de a Sajó-völgyében is hasonló volt a helyzet, a putnoki, kazincbarcika és sajószentpéteri mérőállomások is magas értékeket mutattak, míg Rudabányán, az ottani állomás adatai szerint a levegő minősége kiváló volt.

ÉM-SZP

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában