Helyi közélet

2013.01.23. 17:55

"Küzdünk minden egyes munkahelyért!" - Az Észak-Magyarország vendége: S. Nagy László, bőcsi polgármester

Bőcs - Szerkesztőségünk vendége volt S. Nagy László, Bőcs polgármestere.

Bőcs - Szerkesztőségünk vendége volt S. Nagy László, Bőcs polgármestere.Hat évvel ezelőtt kissé szokatlan, sokak által nem is igazán értett programmal indultam a polgármesteri székért - az „Élhetőbb Bőcsért” egy irányelv, mely két éve, újraválasztásomkor a „Még élhetőbb Bőcsért” címet kapta - emlékszik vissza S. Nagy László. Tavaly egy fórumon megkérdezte tőlem egy helyi ember, hogy ez konkrétan mit is jelent? Váratlanul egy másik lakosunk azt válaszolta egészen egyszerűen: „Azt, amit itt látsz és tapasztalsz Bőcsön, az a program lényege.”

És mit láthatnak, tapasztalnak a lakosok, és az ide látogatók? Egyáltalán mi tartozik az „Élhetőbb Bőcsért” programba?

S. Nagy László: Először is a program fontos része a lakosok véleményének, igényeinek meghallgatása, a helyiek bevonása a falu közéletébe – ami a manapság tapasztalt tv- és internetfüggőség mellett nem is olyan kis feladat. Több civil szervezet is létrejött: egyesületek és alapítványok, melyek tagjai örömmel vállalnak részt olyan feladatokban, amelyek önkormányzati feladatnak is tekinthetőek. A legtöbb programot a Rózsafa Hagyományőrző Egyesület szervezi – erre van is lehetőségük bőven, hiszen hagyományokban nem szűkölködünk és ezeket meg kell őriznünk a jövőnek, és ezt jókedvvel, szórakozva művelni igazi öröm. Megnyugvással tölt el, ha látom, jól érzik magukat egymás közt, ha eredményt érnek el és ez egyben sikerélményt is ad nekik. Kialakított Tájházunk erős alap ahhoz, hogy az adventi gyertyák gyújtása lelkileg is felemelő legyen, de a legszebb kert címének elnyeréséért folytatott versenynek is a Tájház adott otthont. Az Életet az Éveknek Nyugdíjas Egyesületünk tagjai pihenve érzik jól magukat egymás közt: az önkormányzat segítségével például jól megérdemelt fürdőzésekben lelik örömüket. A Bőcsi Idősekért Alapítvány egyre több anyagi segítséget tud nyújtani a már-már betegeskedő idősebb korosztálynak. Az ifjúságot a legnehezebb közéleti szerepvállalásra bírni, ám itt is vannak biztató jelek. A Sporttal a Bőcsi Gyerekek Egészségéért Alapítvány például sportrendezvényekkel igyekszik kimozdítani a fiatalokat a számítógép mellől. S hogy nekik, valamint a többi civil szervezetnek (Tudás Hatalom Alapítvány, Bőcsi Gyerekekért Alapítvány) legyen hol „közéletet élni”, 50 millió forintos pályázati pénzből megújítottuk a szép Faluházunkat, és kialakítottuk a helyi IKSZT közösségi terünket, amely akadálymentes, és a 21. századhoz méltó hang-és fénytechnikai felszereléssel büszkélkedik. Ugyanerre törekszünk Belső-Bőcsön is: itt 64 millió forintos kisléptékű településfejlesztés-pályázat segítségével alakítunk ki hamarosan közösségi teret az ún. volt pártházban. Ennek a nagyértékű pályázatnak része a Petőfi utca teljes felújítása is, valamint a buszöblök, buszvárók, járdák megvalósítása, a biztonságosabb közlekedés érdekében. Ezek a kérések a 2011. decemberi falugyűlésen hangzottak el, és a pályázat segítségével hamarosan valóra válnak.

Sikerül dűlőre jutniuk a falu jelenét és hosszútávú jövőjét is meghatározó kérdésekben?

S. Nagy László: Szerencsésnek érzem magam, mert a jelenlegi képviselő-testület többsége együttműködő, összekovácsolódott csapat ez. Természetes elvárás egy élhetőbb faluval szemben, hogy terei, utcái rendezettek legyenek. A „sörkutunk” kuriózum, de a Borsodi Sörgyár hazájában ez természetes. Szívet-lelket melengető érzés barátokkal, falubeliekkel sétálni, leülni újonnan kialakított tereinken – például a Bőcs történetét és fejlődését bemutató helytörténeti sétányon, melyre LEADER pályázaton nyertünk pénzt, vagy a saját erőből létrehozott Rózsaparkunkban. A híres rózsanemesítőről, Márk Gergelyről elnevezett parkban nemcsak „Bőcs Rózsája” tekinthető meg, hanem a nagy történelmi alakokról elnevezett rózsafajták is, melyek neveit és virágait nézegetve – bízunk benne - a történelem-tanulás könnyebben megy iskolásainknak. Itt kell megemlíteni, hogy mivel régen külön település volt Külső- és Belső-Bőcs, ennek megfelelően mindkét településrészen kialakítottunk faluközpontot, méghozzá olyan színvonalút, hogy a hozzánk érkező idegenek rendre városnak gondolják településünket. Amikor például legújabb büszkeségünket, a 100 millió forintnyi pályázati pénzt is tartalmazó új bölcsődénket és óvodánkat meglátta egy külsős szakember, annyit mondott: látott már ilyen intézményt, de az Hollandiában volt. S hogy az élhetőbb falu ismérve ez is? Meg kell kérdezni a munkahelyére visszatérő családanyát, aki jó helyen tudja 2 éves gyermekét a bölcsődénkben és nem a GYES huszonvalahány-ezer forintjával járul hozzá a családi kasszához. Az óvodás gyerekek szüleit is érdemes megkérdezni, örömmel viszik-e csemetéiket csodás, új óvodánkba.

Mivel tudja még alátámasztani, hogy élhetőbb község lett Bőcs?

S. Nagy László: Ennek egyik bizonyítéka, hogy minden igényt kielégítő játszótereinkre a környező falvakból is hoznak gyerekeket– ezt is, mint a faluközpontokat, mindkét településrészben megépítettük, pályázati pénzből. Orvosi rendelőnket 26 millió forint pályázati pénzből újítottuk és szereltük fel, így a falu központjában, akadálymentesített rendelőben várja a pácienseket a felnőtt – és a gyermekorvos, valamint a fogász szakorvos. A 8 millió forint pályázati pénzből vásárolt falubuszunk a nehezen mozgó lakosainknak segít eljutni a szakrendelőkbe, kórházakba. Remélem, nemsokára elindíthatjuk a 73 millió forinttal támogatott, 77 millió forint összköltségű település-rekonstrukciós pályázatunkat, amely egyrészt csapadékvíz-, belvíz- és árvíz-gondunkon segítene, másrészt a belső-bőcsi óvoda felújításával bővíteni tudnánk óvodai szolgáltatásunkat. Most ugyan morcos kisgyerekként viseljük iskolánk állami átvételét, de reméljük és tudjuk, hogy nem hiába költöttünk annyit iskolánkra és alakítottuk ki az évek során a környék talán legnagyobb, teljesen felújított, felszerelt és 26 millió forintnyi pályázati pénzből akadálymentesített iskoláját. A mi gyerekeink járnak ide, s a környékről is egyre többen.

Úgy tűnik alapvető szemléletváltás történt a sport területén is...

S. Nagy László: Bőcs község lakosságának többségi véleménye alapján a hangsúlyt a helyi lakosok sportolási lehetőségeinek bővítésére fektetjük, és nem a falu költségvetését is megrendítő professzionális sportra. Egyrészt belekezdtünk az utánpótlás-nevelésbe, másik célunk pedig a tömegsport népszerűsítése, hogy minél több fiatal és nem annyira fiatal mozogjon rendszeresen. TAO-s pályázataink sokat segítenek sportéletünk fejlődésében. Jelenleg 200 körüli igazolt sportolónk van, ami lakosság-arányosan kiemelkedő, és ez a 7 százaléknyi ember mind bőcsi és mind amatőr.

Mit tesznek azért, hogy élhetőbb világot teremtsenek, hiszen ez is fontos eleme az élhetőbb Bőcsnek?

S. Nagy László: Kiemelten foglalkozunk a környezet védelmével, a megújuló energiákkal. Most már természetesnek tűnik, hogy óvodánkban napkollektor segít a melegvíz-előállításban, napelem „forog” tekepályánk mellett. Két fontos beruházásunk is a környezetvédelemhez kapcsolódik: egyik a különlegesre, szépre sikerült Látványközpont, melyet 100 százalékban LEADER pályázati pénzből, 70 millió forintból épített az önkormányzatunk tulajdonában lévő Élhetőbb Bőcsért Nonprofit Kft. A Bő-Víz Kft. által elnyert 12 milliós, szintén LEADER-es pályázati pénzből megvalósult ún. Energiaudvarban a különböző megújuló energiákat mutatjuk be, az épület energia-ellátását ugyanis napelem, napkollektor segíti, de látható a használt étolajat is felhasználó diesel-motor, aminek meghajtó erejével elektromos energiát állítunk elő - a motor hűtővize az épület fűtésében segít. Iskolánk tanulói nagy szorgalommal gyűjtik az amúgy környezetszennyező használt étolajat, látogatásaik során be tudjuk mutatni ifjúságunknak a megújuló energia-fajtákat, meg tudjuk velük értetni a környezetvédelem jelentőségét, hisz saját szemükkel látják a környezetbarát technológiákat. Talán országosan elsők vagyunk az intézményeink fűtésére épített, megújuló energiát felhasználó biomassza, azaz szalmabálákat felhasználó kazánunkkal. Elindultunk és folytatjuk azoknak a pályázatoknak az elkészítését, melyek eredményeképpen hosszútávon pénzügyi bevételt jelentő megújuló energiát termelünk. Idős, magukról gondoskodni már nem tudó lakosainknak sem kell messzire menniük, a Bőcsi Idősek Otthona fogadja őket.

Az idegen is érzékeli, hogy településük élhető, hiszen iskolájukban városi szintű oktatás folyik, zene és tánc szakokon...

S. Nagy László: Faluházunkban gyakoriak a művészeti kiállítások, tárlatok, hangversenyek. Az itt működő Zarka Gyula Drámakörrel és a Látványközpontban található Koncz József Galériával is tiszteletünket fejezzük ki a Bőcsön jelentős életművet felmutató elődeink iránt. S hogy továbbra is élhető maradjon községünk, a változásokat tudomásul véve küzdünk minden egyes munkahelyért, küzdünk és dolgozunk minden egyes megszerezhető és megtartható forintért.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában