Helyi közélet

2013.01.09. 11:52

Közelebbről viszik a vizet

Sátoraljaújhely -  Kedden megjelent írásunk után szerdán reggel katonák jelentek meg Bodrogolasziban. Természetesen nem arról van szó, hogy megszállták volna a falut, hanem arról, hogy mostantól nem Tokajból, hanem Bodrogolasziból viszik négy hegyaljai településre – Komlóskára, Olaszliszkára, Tolcsvára és Vámosújfaluba – a vizet.

Sátoraljaújhely -  Kedden megjelent írásunk után szerdán reggel katonák jelentek meg Bodrogolasziban.

Természetesen nem arról van szó, hogy megszállták volna a falut, hanem arról, hogy mostantól nem Tokajból, hanem Bodrogolasziból viszik négy hegyaljai településre – Komlóskára, Olaszliszkára, Tolcsvára és Vámosújfaluba – a vizet.Bodrogolasziból viszik a katonák a vizet négy hegyaljai településre.

Egyszerűbb

Amint arról már többször is írtunk az elmúlt napokban, a négy hegyaljai településre azért a katonák szállítják az ivóvizet, mert 2012 végén lejárt az EU által megszabott határidő, ami azt írta elő, hogy Magyarországon minden településen csak olyan ivóvizet lehet szolgáltatni, amelynek arzéntartalma nem haladja meg a 10 mikrogrammot literenként.

Ahol ezt nem sikerül teljesíteni, ott a honvédség speciális szűrőberendezéssel ellátott tartályaiból naponta és fejenként két liter megfelelő minőségű ivóvizet szolgáltatnak a lakosságnak. Ezt nem kötelező igénybe venni. Ezt az eljárást azért vezették be, mert ha ez nem történik meg, akkor az EU nem folyósítja azt a pályázaton elnyert összeget, amelyből a régióban összesen több mint nyolcban településen végzik el a vízminőség-javító beruházásokat.

– Az Észak-Magyarországban megjelent és az internetre is felkerült írás után keresett meg a honvédség képviselője – mondja Lakatos István, a Hegyalján is szolgáltató Zemplén Vízmű Kft. ügyvezető igazgatója. – Elmondtam, hogy már korábban is felajánlottam, hogy Sárazsadányban vagy Bodrogolasziban rácsatlakozhatnak a vezetékre és onnan is vételezhetnek vizet a katonák. Ennek több haszna is lenne: egyrészt ezt a vizet nem kell szűrni, hiszen a sátoraljaújhelyi vízbázisról származó vizünk arzéntartalma 3,2 és 7 mikrogramm között mozog literenként, másrészt nem kell Tokajba járni a vízért, amivel jelentős kilométer-felhasználást lehet megtakarítani, harmadrészt pedig egy fillért sem kérünk azért a vízért, amelyet tőlünk visznek el a katonák.

Lakatos István elmondta, kedden megtartották a bejárást is, kiválasztották azt a helyet Bodrogolasziban, ahonnan vételezhetik a vizet.

– Azt szeretném remélni, hogy ha ez a kérdés ilyen gyorsan megoldódott, hogy ez talán magán a vízminőség-javító beruházáson is lendíteni fog, hiszen a gyakorlati kivitelezésnek már 2012 őszén el kellett volna kezdődnie – tette hozzá Lakatos István.

ÉM-BG

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában