Helyi közélet

2013.01.18. 16:09

Élő kapcsolat az árvízi védekezés után is

Felsődobsza - Fővárosi katasztrófavédelmisek 51 számítógép-konfigurációt ajándékoztak a felsődobszai önkormányzatnak.

Felsődobsza - Fővárosi katasztrófavédelmisek 51 számítógép-konfigurációt ajándékoztak a felsődobszai önkormányzatnak.Ötvenegy 51 számítógép-konfigurációt ajándékozott az 1998-ban alakult Fővárosi Polgári Védelmi és Katasztrófavédelmi Szövetség a felsődobszai önkormányzatnak. Az átadó ünnepséget csütörtökön tartották Abaúj egyik legszebb településén. Hejüsz István nyugállományú pv. alezredes, a szövetség ügyvezető elnöke szerkesztőségünknek elmondta, hogy a kapcsolatfelvétel 2010. június 4-ént történt meg. Ekkor a B-A-Z Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóságtól a szövetség tagjai, többek között Kácsorné Török Ildikó pv. alezredes, Halupka László pv. alezredes és Matyi Armand pv. őrnagy - akik a mostani eseményen is jelen voltak - azt a feladatot kapták, hogy Felsődobszán segítsék az önkormányzat árvízi védekezésének irányítását. A fővárosi szövetség tagjai nemcsak a védekezésben, hanem a kitelepítés, a szükséges logisztikai tennivalók végzésében is aktívan részt vettek, és összehangolták a segíteni érkezők munkáját.

Csak a kezdet

Az árvíz után, amikor már normalizálódott a helyzet, elhatározták a szövetség tagjai, hogy folytatják az együttműködést. Ezt tettek követték: 2010. október 21-én Luterán András polgármesterrel aláírtuk az együttműködési megállapodást- emlékszik vissza Hejüsz István, a szövetség ügyvezető elnöke. Már akkor megfogalmazódott a támogatás gondolata, de a választások és a gazdasági életben bekövetkező recesszió lelassította az elképzelések megvalósítását. A mostani 51 számítógép és a tartozékai átadása csak a kezdet, a jövőben újabb lépések következnek. Arról is beszélt a szövetség elnöke, hogy korábban is segítették megyénk 15 településén - köztük Miskolcon és Bőcsön - a lakosság és az ifjúság katasztrófavédelmi felkészítését. Az elmúlt évben a miskolci önkormányzattal közös szervezésben egy nemzetközi munkaműhelyt hoztak létre, amelyen Untisz László felsődobszai alpolgármester is részt vett.

Luterán András, Felsődobsza polgármestere arról tájékoztatta lapunkat, hogy a számítógépeket helyi egyetemisták, főiskolások, középiskolások, a szociális és oktatási intézmények fogják használni, valamint a közösségi ház, ahová akár tíz gép is kerülhet és internetkávézó létesítését tervezik. A vidéki emberek alig beszélnek a szomszédaikkal is, behúzódnak a saját kuckóikba, most alkalom nyílik a közösségi élet felélesztésére, felélénkítésére. Eddig ugyanis hiányzott a külvilággal való kapcsolattartás. Az Együtt Felsődobszáért mozgalommal sikerült elérni az elmúlt 2 évben, hogy több rendezvény történt, mint az előző 20 évben. Az 51 számítógép remek lehetőséget nyújt a közösségi élet bővítésére - fogalmazott a polgármester.

A szövetség tagjai - az említetteken kívül még Vörös György nyugállományú ezredes és Csábrági László nyugállományú pv. ezredes - ezután ellátogattak a helyi általános iskolába, a Védépszolg Kft. telephelyére és megtekintették a Hernád új védművét, majd Tállyán Tóth Pál Európa Centruma Pinceborozó és Vendégházában baráti találkozón folytatták az eszmecserét.

BGy

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában