Helyi közélet

2013.01.22. 23:36

A Himnusz elénekléséhez szív is kell

Miskolc - Nem szívesen énekeljük ünnepségeken a Himnuszt. Pedig akarjuk, csak nem tudjuk.

Miskolc - Nem szívesen énekeljük ünnepségeken a Himnuszt. Pedig akarjuk, csak nem tudjuk.A Magyar Kultúra Napja nemzeti himnuszunk születésének a napja is. A Himnuszt azonban kevesen tudják szépen, átélve, hiba nélkül elénekelni. Legyen az nemzeti ünnep vagy iskolai megemlékezés, az eredmény lehangoló. A magyar embereknek hangfelvétel vagy egy jól képzett énekkar nyújt segítséget saját Himnuszuk elénekléséhez. Ezzel nyilván tisztában van a szakminisztérium is, másfél évvel ezelőtt ugyanis eljuttatta az iskolákhoz a Himnusz és a Szózat könnyebben énekelhető változatát. Az énekórák számát azonban nem emelték fel.

Miért nem tudjuk elénekelni nemzeti himnuszunkat? – tudakoltuk Sándor Zoltántól, a Miskolci Egyetem Bartók Béla Zeneművészeti Intézetének igazgatójától. Mint fogalmazott, összetett problémáról van szó. A bajok ott kezdődnek, hogy ma a családokban nem szokás énekelni.

Alig van énekóra

– Amikor én gyerek voltam, akkor a családi összejöveteleken a vacsora után énekelgettek a felnőttek – meséli az igazgató. – A mai fiatalok elsősorban a zene befogadói és nem előadói, legyen szó diszkóról, vagy valamilyen koncertről. A következő probléma az iskolákban található – hívta föl a figyelmet a szakember. – Sok iskolában nincs is szaktanár, de egyébként is minimálisra csökkentették az énekórák számát. A középiskolák például nem tudnak felvenni teljes állásba egy énektanárt, mert ha felveszik, nem tudnak neki elég órát adni. Az igazgató hozzátette: lassan Kodály országában ott tartunk, hogy külföldről kell visszahoznunk a Kodály-módszert. Az utóbbi években az énekkultúra hanyatlásnak indult.

Sándor Zoltán jelezte, a Himnusz és a Szózat mögül sokszor a szív is hiányzik, ami szintén hozzájárul ahhoz, hogy ne tudjuk szépen elénekelni. Azokban az időkben ugyanis, amikor kötelező volt az ünnepségeken a szovjet himnusz és az Internacionálé mellett a magyar himnuszt is elénekelni, protokollárissá vált Erkel dallama. A mai ünnepségeken is ez érződik.

– Pedig amikor úgy énekeljük a Himnuszt, hogy az a nemzeti összetartozás jelképezi, például külföldön egy verseny után, vagy a focicsapatok a mérkőzés előtt, akkor igazán szívből jön, és sokak szemébe könnyet csal – tette hozzá a szakember.

Meg sem próbálják

Végül megjegyezte, az éneklés kudarca a technikai problémának is köszönhető. Ha például egy ünnepségen olyan felvételt kezdenek el játszani, mely négy szólamra íródott, akkor a szoprán legmagasabb hangjait alig tudja valaki kiénekelni. Ilyenkor valószínűleg a résztvevők meg sem próbálkoznak az énekléssel.

ÉM-HE

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában