Helyi közélet

2013.01.25. 19:03

A cég kivonul, az üzemet eladnák

Sátoraljaújhely - Eladó vagy hosszú távra bérbe adható a húsipari cég sátoraljaújhelyi üzeme.

Sátoraljaújhely - Eladó vagy hosszú távra bérbe adható a húsipari cég sátoraljaújhelyi üzeme.Pénteken reggel Budai Gyula, a Vidékfejlesztési Minisztérium parlamenti államtitkára, Szamosvölgyi Péter, Sátoraljaújhely polgármestere és dr. Hörcsik Richárd, Zemplén országgyűlési képviselője ült tárgyalóasztalhoz, hogy megtárgyalják a január elején bezárt Zemplén-Hús Kft. sátoraljaújhelyi üzemének újraindítási lehetőségeit.

Stratégiai döntés

Korábban arról voltak információink, hogy a tárgyaláson jelen lesznek a cég képviselői is, de végül mégsem jelentek meg.

– Valóban meghívást kaptunk péntek reggelre Budai Gyula államtitkár úrhoz, mely megbeszélésen a sátoraljaújhelyi húsüzem megmentési lehetőségeiről esett szó – mondta lapunknak Néder András, a Zemplén-Hús Kft. pénzügyi és controlling igazgatója. – A pénteki megbeszélés előtt, azt előkészítendő többször egyeztettünk mind Szamosvölgyi Péter úrral, mind a minisztérium képviselőivel szóban és írásban. Végül a polgármester úr arról tájékoztatott minket csütörtök délután, hogy mivel a társaságunk szándéka, illetve a minisztérium lehetőségei merőben eltérnek egymástól, ezért a megbeszélés részükről okafogyottá vált és nem szükséges részvételünk. Jelezte ugyanakkor, ő ettől függetlenül el fog menni Budai úrhoz megtárgyalni az esetleges lehetőségeket. Ma reggel tehát nem vártak minket a megbeszélésre. Szeretnénk még egyszer hangsúlyozni ,hogy a Zemplén-Hús Kft. tulajdonosai stratégiai döntést hoztak arról, hogy ki akarnak vonulni a húsfeldolgozásból, mint üzletágból, emiatt nem kívánnak állami segítséget igénybe venni, hiszen a jövőben nem működtetik tovább az üzemet. A döntésben nyilván döntő szerepet játszott a felvevőpiacok gyengesége és az ebből fakadó évek óta fennálló súlyos veszteségek.

Eladó az üzem

Megkérdeztük, igaz-e a hír, hogy a sátoraljaújhelyi üzem eladó, vagy bérbe vehető.

– A hír valóban igaz – felelte Néder András, – az üzemet értékesítené a társaság, emellett akár egy hosszú távú bérbeadás is szóba jöhet. Árat egyik változatra sem szeretnénk megjelölni, az nyilván egy esetleges komoly érdeklődővel, érdeklődőkkel folytatott tárgyalás során kerülhet csak meghatározásra. Természetesen minden komoly érdeklődőnek lehetővé tesszük az üzem bejárását, hiszen társaságunk érdekelt az értékesítésben. Végül szeretnénk még egyszer kiemelni, hogy szívünkön viseljük munkatársaink, volt munkatársaink sorsát, így örömmel vennénk, ha sikerülne akár az önkormányzattal, akár egy szakmai befektetővel közösen olyan megoldást találni, amelyben továbbfoglalkoztatásuk biztosítottá válna.

Szamosvölgyi Péter lapunk kérdésére elmondta, a pénteki tárgyaláson körvonalazódtak bizonyos lehetőségek, amely önkormányzati szerepvállalással tovább működtethetné az újhelyi húsüzemet. Mielőtt azonban ezt bejelentenék, még szakmai egyeztetéseket kell lefolytatni, de amint körvonalazódik a megoldás, azonnal tájékoztatják a közvéleményt.

ÉM-BG

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában