Helyi közélet

2012.12.19. 17:58

Újra tüntetett a miskolci HÖK

Miskolc - „Két hét alatt ennyi koncepció szakpolitikai kérdésben még nem született” – mondta Fazekas Csaba.

Miskolc - „Két hét alatt ennyi koncepció szakpolitikai kérdésben még nem született” – mondta Fazekas Csaba.A Miskolci Egyetem docense azon a szerdai demonstráción szólalt fel, amelyet a Miskolci Egyetem Hallgatói Önkormányzata (HÖK) rendezett Miskolcon a Zenepalotában. A demonstráció része volt az országos, hallgatói önkormányzatok által szervezett tüntetésnek. A Zenepalota aulájában több száz diák vett részt, nemcsak egyetemisták, főiskolások, hanem középiskolások is. A rendezvényhez pedagógusok, szülők is csatlakoztak.

Szabady Szabolcs, a HÖK elnöke portálunknak elmondta: Balog Zoltán miniszter napközben tárgyalásra hívta az országos hallgatói önkormányzat elnökét, de ő azt a feltételt szabta, a sajtó is legyen jelen, ebbe a miniszter nem ment bele, így elmaradt a tárgyalás. „A kormány azt mondja, hat követelésünkből öt már megvalósult, ez nem igaz. Nem beszélve arról, hogy a hírek arról szólnak, nem vonnak ki forrást a felsőoktatásból, ehhez képest a Miskolci Egyetem jövő évben 2,4 milliárd forintból gazdálkodhat, míg az idén ez az összeg 4 milliárd volt” – sorolta.

Az elnök azt is elmondta: az egy héttel ezelőtti kormányhivatali demonstrációjuknak semmilyen eredménye nem lett, addig folytatják a tüntetést, amíg nem látnak garanciát a számukra megfelelő változásra.

A miskolci tüntetőkhöz Tóbiás Dániel, a város diákalpolgármestere is csatlakozott. Elmondta: most felvételizik, de jelenleg nincs elegendő információja arról, hova is mehetne. „Arra számítok, a kormány figyelembe veszi a követeléseinket, és olyan törvényt alkotnak, amely mindkét félnek megfelelő – fogalmazott.

Amit követeltek

Amit a diákok továbbra is követeltek: az elvonások kompenzálását, a felsőoktatás ésszerű, arányos finanszírozását, a hallgatói szerződés eltörlését, az egyetemi autonómia tiszteletben tartását és azt, hogy a hátrányos helyzetű családokból is legyen esély bejutni a felsőoktatásba. Transzparenseiken pedig a következő feliratok hirdették, hogy nem értenek egyet a kormány intézkedéseivel: „A röghöz kötés középkori hagyomány, Viktor. Diák vagyok nem ellenség. A plágium ingyenes, a tanulás 200 ezer?”

A demonstráción nemcsak diákok, de a szülők képviseletében Balogh Beáta is felszólalt, aki két középiskolás gyermek édesanyja. Arról beszélt, hogy gyermekeinek vannak álmaik, amelyek most – a kormány intézkedései miatt – rémálommá válhatnak.

Szűcs Tamás pedagógus úgy vélte, a diákoknak már tavaly is tiltakozniuk kellett volna. „Amikor egy hatalom nem érzi, hogy mi az intelligens politizálás, akkor meg kell keresni a tiltakozás, demokrációban járható útjait” – fogalmazott.

Dr. Fazekas Csaba azt emelte ki, hogy lassan már két hete tartanak a diákmegmozdulások, a kormány pedig napról napra változtatja álláspontját a felsőoktatásról. „December elején tényként közölték, hogy 10 480 lesz a keretszám, majd a kormányzat megvakult bányaló magabiztosságával csapódik egyik faltól a másikig. Pár napja 40 ezres számról, ma pedig 55 ezer támogatott helyről beszélnek...” – fogalmazott.

ÉM-NSZR

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában