Helyi közélet

2012.12.18. 11:50

Az első óra tüntetés volt a Berzében

Miskolc - Demonstráció volt az első órájuk kedden reggel a Berzeviczy Gergely Szakközépiskola diákjainak. Mintegy 70-80 tanuló vett részt a tüntetésen, nemcsak végzősök.

Miskolc - Demonstráció volt az első órájuk kedden reggel a Berzeviczy Gergely Szakközépiskola diákjainak. Mintegy 70-80 tanuló vett részt a tüntetésen, nemcsak végzősök.

Ülősztrájkkal tiltakoztak a Berzeviczys diákok a tervezett felsőoktatási változások ellen. Portálunkat Fazekas Viktor értesítette a demonstrációról, és ő is mondta el, hogy miért tiltakoznak:

„Azt szeretnénk elérni, hogy a keretszámokat 10480-ról legalább a 2011-es szintre emeljék. Illetve átlátható, egységes és mindenki számára érthető felsőoktatási reformokat várunk, nem akarjuk hetente megváltoztatni a jövőnket érintő fajsúlyos kérdéseket, egy-egy újabb, ellentmondásos kormány-nyilatkozat után. Ne tegyék lehetetlenné a felsőoktatási képzések fínanszírozását egy átlag magyar család számára. És állítsák le az egyetemek forráselvonását. Valamint: a felsőoktatásba való bekerülés ne legyen elképzelhetetlen egy hátrányos helyzetű család gyermekének."

A tüntetők hangsúlyozták: ezzel az akciójukkal szerettek volna csatlakozni a többi demonstráló középiskoláshoz, főiskolai-, egyetemi hallgatóhoz. "Fontos tudatni a kormánnyal, hogy nem értünk egyet a keretszámok lecsökkentésével, és elfogadhatatlannak tartjuk a döntést" - fogalmazott Fazekas Viktor. Hozzátette: "Ami különösen a mi iskolánkat érintu, hogy azok a szakok, amik kereskedelmi, marketing és idegenforgalmi tanítással foglalkoznak - amire a Berzeviczyben 4-5 évig képeznek minket - hatalmas mértékű redukálásnak lettek alávetve."

Így folytatta: "Nem azért tanuljuk ezeket a tárgyakat, nem azért járunk ilyen középiskolába, hogy az érettségi után lehetetlen legyen az ilyen irányú elhelyezkedésünk."

Burkáné Szolnoki Ágnes, az intézmény igazgatója lapunknak elmondta: "Megértőek vagyunk a diákokkal, hiszen nagyon-nagyon jó gyerekek. Nem minimál pontszámokkal jutnak be a felsőoktatási intézményekbe, hanem 400 pont fölötti számokkal. Keményen dolgoznak azért, hogy továbbtanulhassanak, és jelenleg bizonytalan a helyzetük, még a felsőoktatási tájékoztató sem jelent meg."

ÉM-NSZR

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában