Helyi közélet

2012.12.19. 09:36

A mályiak félnek a helikopter zajától

Mályi - Hol lesz az új légimentő bázis? Mályiban vitát kavart a kérdés. A mályi képviselő-testület hétfő esti ülésén (4 nem 3 igen arányban) úgy döntött, nem adja oda azt a területet a Magyar Légimentő Nonprofit Kft.-nek, melyen új bázisukat építenék meg.

Mályi - Hol lesz az új légimentő bázis? Mályiban vitát kavart a kérdés. A mályi képviselő-testület hétfő esti ülésén (4 nem 3 igen arányban) úgy döntött, nem adja oda azt a területet a Magyar Légimentő Nonprofit Kft.-nek, melyen új bázisukat építenék meg.Mint arról korábban írtunk, a légimentők uniós támogatással szeretnék létrehozni az országot lefedő, 60 kilométeres körzetekből álló hálózatát, amelynek 3 bázisa már adott, a többire egységes tervvel pályáznának. Az egyik feltétel, hogy a földterület állami tulajdonban legyen, az állomás a 60 kilométeres körzet centrumában, vagy annak közelében létesüljön, és hogy műútról megközelíthető legyen. A jelenlegi miskolci állomás nem jöhet szóba, mert ott ipari park épül, a kiszemelt mályi terület viszont minden szempontnak megfelel.

Nem mentek el

Viszokai István, Mályi polgármestere lapunknak elmondta: nem érti a képviselők döntését. A novemberben megtartott lakossági fórumon páran ugyan attól féltek, hogy nagy lesz a zaj a helikopter le- és felszállása miatt, de amikor a polgármester felajánlotta, hogy busszal bárki ellátogathat az óbudai légimentő-bázisra, és megtapasztalhatja, mekkora a zajhatás, az útra nem jelentkezett senki (a képviselők közül sem). Viszokai István elmondta: a szóban forgó terület olyan helyen fekszik, mely legfeljebb két ház lakóinak jelentene problémát, de a tervek között sövény kialakítása és egy épület építése is szerepel, melyek felfognák a zajt, és átlagosan mindössze napi egy fel- és leszállással kellene számolni.

A polgármester szerint mindenképpen jó lenne Mályi közelében megépíteni a bázist, hiszen már elindult az engedélyeztetési folyamat, a papírok a szakminisztériumban vannak. A testület döntése után az a lehetőség maradt, hogy másik helyet keresnek a bázisnak. Két ilyen van: az egyik már Kistokaj területén, de Mályi tulajdonában lévő földterület, a másik pedig Mályiban, a Vezér utca végén, az eredeti területtől messzebb. Ezeken a helyeken azonban a közművek kiépítése növelné meg a költségeket. A légimentők szerdán tekintik meg a két új helyet, és tapasztalataikról lapunknak is beszámolnak.

ÉM

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában