Helyi közélet

2012.12.21. 08:50

A jelen biztos, a jövő nem

Járdánháza, Emőd, Miskolc - Folyik az iskolák átadás-átvétele. A pedagógusok csak a közeljövőt látják biztosan.

Járdánháza, Emőd, Miskolc - Folyik az iskolák átadás-átvétele. A pedagógusok csak a közeljövőt látják biztosan.

Javában folyik az iskolák átadás-átvétele. Mint köztudott, az eddig önkormányzati általános és középiskolák fenntartója január 1-jétől a Klebelsberg Intézményfenntartó Központ lesz.

– Az átadás problémamentesen folyik, egy hét kemény munkáján vagyunk túl – mondta az Észak-Magyarországnak Tóth László, a járdánházi IV. Béla Általános Iskola igazgatója.

Kapnak fizetést?

Mint megtudtuk, az iskola vezetőinek egy közel 10 oldalas táblázatot kellett kitöltenie, melyben az épületről, a benne található eszközökről, berendezési tárgyakról, a pedagógusokról és az iskola rezsiköltségéről szerepeltek adatok. Tóth László elmondása szerint jelenleg a jogszabályok gyors változása okozza a legnagyobb problémát, ezek az intézményi dokumentációkkal, a jogkörök felosztásával és az igazgatói feladatokkal kapcsolatosak. A pedagógusok pedig azon töprengenek, januárban kapnak-e fizetést, mivel azt már az új fenntartó utalja majd. Az igazgató úgy fogalmazott: ezt a tanévet „rendben látják maguk előtt, de hogy mit hoz a jövő, azt senki sem tudja.”

Szűcs László, az emődi általános iskola igazgatója is úgy gondolja, hogy ebben a tanévben a fenntartóváltással még nem történik nagy változás. Az ígéretek szerint a tankerület átvesz minden dolgozót, azokat is, akik jelenleg szerződéssel vagy óraadóként dolgoznak. A távolabbi jövőről csak szóbeszédek keringenek, de konkrétumot senki nem ismer, tette hozzá az igazgató. Megtudtuk tőle azt is, hogy az átadás-átvételnek tulajdonképpen májusig kell befejeződnie, meghatározott ütemterv szerint haladnak, náluk jelenleg a pedagógusok személyi anyagának az átvétele történik.

Bizonytalan jogkör

Bodolay Zoltán, a Pedagógusok Szakszervezete megyei elnökének tapasztalatairól is érdeklődtünk, aki elmondta: valóban komoly munkát jelentett az igazgatóknak a 16 táblázatból álló kérdőív kitöltése. Az azonban megnyugtató, hogy az ígéretek szerint januártól nem szűnik meg a pedagógusok munkahelye. Miskolcon a nem pedagógus dolgozók munkáltatója továbbra is az önkormányzat lesz, de azt még nem tudni, hogy közülük mennyien maradnak. Az elnök hozzátette: egyelőre az igazgatók jogköre sem tisztázott, hiszen eddig munkáltatói jogokkal rendelkeztek, a fenntartóváltás után viszont ez a jogkörük megszűnik.

ÉM-HE


Miskolc - Miskolc intézményfenntartó központja minden dolgozót átvesz.


Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában