Helyi közélet

2012.11.28. 17:20

Telefonos szakértő: újabb 6 kérdés és 6 válasz a szívinfarktusról

Borsod-Abaúj-Zemplén - Olvasóink kérdésére legutóbb dr. Csapó Kálmán, a Megyei Kórház I. sz. Belgyógyászat–Kardiológiai Osztályának vezető főorvosa válaszolt.

Borsod-Abaúj-Zemplén - Olvasóink kérdésére legutóbb dr. Csapó Kálmán, a Megyei Kórház I. sz. Belgyógyászat–Kardiológiai Osztályának vezető főorvosa válaszolt.A kérdések/válaszok egy részét előző heti Egészség rovatunkban olvashatták, a többit, ígéretünkhöz híven most közöljük. A főorvos kérésére hangsúlyozzuk: akiknél kardiológiai vizsgálat elvégését javasolta, azoknak minden esetben a háziorvosuktól kell beutalót kérniük – a betegutak figyelembevételével – a területileg illetékes kardiológiai szakrendelésre.

Többszörös infarktuson vagyok túl, s volt egy szívműtétem is. A korábbi panaszaim ismét jelentkeztek, mit tegyek? (Egy férfi...)

Ismételt kardiológiai kivizsgálása javasolt. Kóros eredmények esetén a szívkatéteres vizsgálat újbóli elvégzése indokolt. E vizsgálattal megállapítható a saját koszorúerek állapota, esetleges progressziója, valamint a szívműtét során felhelyezett áthidaló erek minősége. Kritikus szűkületek esetén ismételt koszorúér-tágítással lehet a helyzeten segíteni.

Többszörös stentbeültetésen estem át, többször jelentkezett mellkasi fájdalom, amit az ér visszaszűkülésével magyaráztak. Mi a teendőm? (Egy hölgy)

Rendszeres kardiológiai gondozás keretein belül a panaszok pontos megítélése szükséges. A nyugalmi és terheléses EKG vizsgálattal a szív oxigénhiányos állapotának igazolását követően újbóli szívkatéteres vizsgálat javasolt. E vizsgálattal nyert adatok alapján választ kapunk arra, hogy a panaszok megoldása ismételt koszorúér-tágítással vagy áthidaló koszorúérműtéttel oldható meg.

Hetvenhárom éves nő vagyok, többszörös infarktuson vagyok túl. Egy ideje féloldali mozgáspanaszok jelentkeztek, fejfájás kíséretében. Mi a teendőm?

A panaszok ismeretében perifériás érbetegség és szélütés alapos gyanúja áll fenn. Az érbetegségre jellemző kockázati tényezők felderítése, valamint érszakrendelésen, ideggyógyászaton való megjelenés, a perifériás erek ultrahangos vizsgálata segítheti a panaszok megítélését, és ennek megfelelő többirányú gyógykezelését.

Infarktust követően stentbeültetés történt nálam. Időnként fájnak az izületeim: lehet-e ez ezzel összefüggésben?

A panaszok megítélésénél figyelembe kell venni, hogy nyugalomban jelentkező testhelyzetváltozással kapcsolatban álló, illetve terhelés folyamán fennálló tünetekkel állunk-e szemben. Tekintettel a kórelőzményére, rosszullétek során, ha lehetséges, 12 elvezetéses EKG elvégzése indokolt, valamint nyelv alatti nitroglicerin spray alkalmazásával lehet a panaszait pontosítani. Típusos mellkasi fájdalom esetén további kardiológiai vizsgálat, hiányában pedig reumatológiai vizsgálat szükséges.

Nagyon tartok az infarktustól, ami elő is fordult már a szüleimnél. Különösen, amióta időnként égő érzés jelentkezik a mellkasomban. Bevallom, a családban mindenki dohányzik, a párom és én is, sőt a lányunk sem hagyta abba, pedig már neki is van gyermeke, kettő is...

Ez esetben a családi modellen kellene változtatni, már csak az unokák miatt is: abba kellene hagyni a dohányzást, amihez kérjék a háziorvos tanácsát. Ha együtt határoznák el, erősíthetnék ebben egymást, könnyebben érhetnének el sikert. A panaszok - és a kora miatt - indokolt a vérnyomás beállítása, a vérzsírszint ellenőrzése, s kardiológiai kivizsgálása.

Sajnos, a mai világban nem válogat az infarktus, ezért aggódom én is! 36 éves vagyok. Azt szeretném megtudni, hogy az időnkénti szív környéki szúrás, levegővétel közben, mit jelent? Mitől lehet és mire kell odafigyelnem? Vagy nem is az infarktus előszele?

A légzéssel szinkronban jelentkező panaszok ritkán szíveredetűek. Tekintettel a korára, az elsődleges megelőzés alkalmazását javaslom, és az alap kardiológiai vizsgálatok elvégzését, az eredmények birtokában szükség szerinti kezelését.

Amerikai Egyesült Államok - A stressz és az izgalom a szívérrendszeri megbetegedések fő okozója, tették közzé egy felmérés 


Borsod-Abaúj-Zemplén - Tévedés, hogy a szívinfarktus kifejezetten az erősebbik nemet érintő betegség. Sőt, a nőknél sajátos jelei 


Borsod-Abaúj-Zemplén - A szívizom infarktus a koszorúér betegség 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában