Helyi közélet

2012.11.05. 13:07

Mire vár a diósgyőri vár?

Miskolc - Ha minden optimálisan alakulna, akkor elméletileg jövőre el kellene készülnie a diósgyőri vár több milliárdos rekonstrukciójának. Gyakorlatilag viszont tulajdonképpen egy kapavágás sem történt.

Miskolc - Ha minden optimálisan alakulna, akkor elméletileg jövőre el kellene készülnie a diósgyőri vár több milliárdos rekonstrukciójának. Gyakorlatilag viszont tulajdonképpen egy kapavágás sem történt."Hol tart a közbeszerzés?", "Mikor kezdődhetnek gyakorlatilag a munkálatok?", "Állítólag a közeljövőben nem, vagy csak részlegesen valósulnak meg az eredeti tervek: mi ebből az igazság?" - kérdeztük Pásztor Imrétől, a Miskolc Holding Zrt. PR- és Kommunikációs vezetőjétől hétfőn reggel a diósgyőri várral kapcsolatban. Választ későbbre ígértek, ezért beletúrtunk archívumunkba!

"Majd 2,5 milliárdból turistacsalogató Miskolcon. "Közel 2,5 milliárd forint jut a Diósgyőr–Lillafüred turisztikai fejlesztésére. A mintegy 2 milliárd forintos uniós támogatással megvalósuló projekt központi elemeiként a diósgyőri vár újjáépítését, környékének rendezését, a Herman Ottó Emlékpark turista-fogadóközponttá alakítását és a lillafüredi függőkert helyreállítását nevezték meg." - írta a Borsod Online 2010. április 9-én.

Egy esztendővel később, május 4-én arról számoltunk be, hogy "a Diósgyőrben és Lillafüreden élők nem elégedettek a két kiemelt turisztikai célpont jelenlegi állapotával és az itt található nevezetességek környezetével, derült ki egy (...) lakossági fórumon (...)". A projekt főbb elemeit Lengyel Katalin, a Városfejlesztési Kft. ügyvezető igazgatója és Rostás László főépítész ismertette. "A legkomolyabb fejlesztés a diósgyőri várat és a lillafüredi függőkertet érinti. A tervek szerint visszaépítik a vár négy palotaszárnyát, ezzel zárt tereket létrehozva. A nyugati szárny csak egyszintes, a többi kétszintes lesz. A tornyokat is felújítják és visszaépítik, csak a délnyugati csonka torony marad továbbra is csonka, ezzel megőrizve a műemlék romos jellegét. A tornyokra és palotaszárnyakra azonban nem kerül csúcsos tető, az örökségvédelmi hivatallal történt egyeztetés alapján lapos lefedést kapnak."

Soha többé(?)

Egy hónappal később "Diósgyőri vár: új életet kezd" című cikkünkben arról számoltunk be, hogy "az már biztos, az előző hét végén megtartott Borsodi Fonó volt az utolsó rendezvények egyike, amelyeket a diósgyőri várban tartottak meg. Lesz még Kaláka ugyan, majd Várszínházi esték, Lajos király korát idéző középkori forgatag, Bükki Vadas-Boros Napok, ám aztán bezárja kapuit (ilyen szempontból) a vár. A jövő évvel elkezdődik ugyanis a rekonstrukciója, de az említettekhez hasonló nagyrendezvényekre soha többé nem lesz alkalmas." Nem így lett...

2012.03.06: "Diósgyőri Vár: egyelőre nem tudni mikor építkeznek. Azt még ugyan nem tudni, hogy mikor indul a diósgyőri vár rekonstrukciója, ám jó hír, hogy több rendezvény is lesz a várban."

2012.05.24.: "Várrekonstrukció: nyár közepén startolhat. - A kivitelezés közbeszerzési eljárása és az ajánlatok beadása jelenleg is zajlik – nyilatkozta az Észak-Magyarországnak Lengyel Katalin, a Miskolci Városfejlesztési Kft. ügyvezetője. – A tervezett írásbeli összegzés megküldésének időpontja 2012. június közepe, a tervezett szerződéskötés időpontja pedig június vége. A kivitelezés ezt követően kezdődhet."

"Egyedülálló vár lesz "

Az idén nyáron aztán közleményt adott ki Miskolc városa a következő címmel: "Európa-szerte egyedülálló vár lesz a diósgyőri". "A közbeszerzési bírálóbizottság a jövő héten kezdi meg üléseit, győztest leghamarabb augusztusban hirdethetnek, a szerződéskötést követően pedig már augusztusban el is kezdődhet a munka a diósgyőri várban. Visszaépül a vár három tornya, a gótikus lovagterem, a királyné lakosztálya, és a keleti oldalon a kápolna." - írta többek között a miskolci városháza.

Legutóbb szeptember végén érdeklődtünk - "Diósgyőri vár: építenek, vagy nem építenek?" - , ugyanis ismét arról lehetett hallani, hogy nem, vagy csak részben valósulnak meg az eredeti diósgyőri rekonstrukciós tervek: "- A diósgyőri vár kivitelezésének közbeszerzés folyamatban van – jelentette ki az Észak-Magyarország érdeklődésére Lengyel Katalin, a Miskolci Városfejlesztési Kft. ügyvezetője. – Az eljárás 2012 április 9-én indult el az ajánlattételi felhívás megjelenésével. Jelenleg a lezáró döntés előkészítése folyik, így az eljárás lezárása előtt információt nem tudunk kiadni. Arra a felvetésünkre, hogy az Észak-Magyarország információi szerint anyagi okok miatt egyáltalán nem, vagy esetleg csak részben valósul meg a projekt a következőket mondta Lengyel Katalin: “a projekt megkötött támogatási szerződéssel rendelkezik, tehát a megvalósítására a fedezet rendelkezésre áll.”

Természetesen amint választ kapunk kérdéseinkre, azonnal megosztjuk Olvasóinkkal!

ÉM-JLI

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában