Helyi közélet

2012.11.17. 18:03

Milyen a jó plakát: a közönség másképp látja?

Miskolc - Plakátkészítésből versenyeztek az egri főiskola diákjai a színház pályázata felhívására.

Miskolc - Plakátkészítésből versenyeztek az egri főiskola diákjai a színház pályázata felhívására.Már az előző évad végén (az új színházvezetés munkába állásával) elkezdődött az együttműködés a Miskolci Nemzeti Színház és az egri Eszterházy Károly Főiskola Vizuális Művészeti Tanszéke között. Az egri főiskolások akkor logó-, plakát- és honlaptervkészítésben „mérték össze erejüket”. Az együttműködés most tovább folytatódott, az új évadban új pályázatot írt ki a színház: a friss bemutatókhoz terveztek plakátokat a főiskola hallgatói. A legjobbakat a Facebookra érkezett szavazatok alapján választották ki. Bán András, a Miskolci Galéria igazgatója, Urbán Tibor képzőművész és Puskás Péter építész méltatták az elkészült pályaműveket a díjátadó ünnepségen.

– Nagy drukkal figyelem az új színházvezetés lendületét, azt, hogy hogyan próbál nyitni a társművészetek és a diákok felé – mondta Bán András. Hozzáfűzte, jó ötlet volt az egri főiskolával való együttműködés is.

A plakátkiállítás szakmai részével már kevésbé volt elégedett, ennek hangot is adott a díjkiosztó utáni bírálatában.

– Kritikus a hangom, de ez inkább a műhelymunka részének tekinthető – mondta a galéria igazgatója. – Olyan hang, amit a tanár használ a fiatalokkal szemben, bízva abban, hogy a javukra válik.

Bán András szerint a plakátkészítésnél nem a dráma, a leírt szöveg a lényeg, hanem maga az előadás, azaz a rendezés folyamatába is be kell vonni a plakát készítőjét. Többek között arra is oda kell figyelni az alkotásnál, hogy távolról mi vonzza a tekintetet, s mi teszi a plakátot gazdagabbá közelről.

Jó színvonalú munkák

Csontó Lajos és Szigeti Csongor tanárok irányították az egri főiskolások felkészülését.

A terveket másod- és harmadéves tervezőgrafikus hallgatók készítették, összességében jó színvonalú munkák születtek, fogalmazott Csontó Lajos. – Persze egy ilyen pályázat képe sohasem egységes, sem színvonalbéli, sem szakmai szempontokból.

Egyezik-e a véleményük a zsűriével? – kérdeztük. A Facebookos szavazásnak megvannak a maga buktatói, válaszolta. Talán csak egy pályamunka megítélésében volt közöttük eltérő vélemény a zsűrivel, jegyezte meg. Ott is inkább a kevéssé korszerű, vagy előremutató attitűd miatt gondoltak más versenyzőre. Elmondta még, érdekességképpen megszavaztatták a diákjaikat is, hogy ők hogyan rangsorolnák a saját munkáikat, és nagy vonalakban hasonlóan gondolkodtak a zsűrivel.

– Ez felvet számos kérdést a tervezőgrafika "eszményi" formája és a gyakorlati megvalósulási lehetőségei között. Persze mi azt szeretnénk, hogy legalább a képzés ideje alatt ezt az "eszményit" és a maximálisat közelítsék meg a diákjaink – mondta Csontó Lajos.

ÉM-HM

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában