Helyi közélet

2012.11.22. 13:42

Lecserélik a Marx Károlyokat

Tiszakarád, Cigánd - Nem maradhatnak meg a 20. századi önkényuralomhoz köthető köztéri elnevezések.

Tiszakarád, Cigánd - Nem maradhatnak meg a 20. századi önkényuralomhoz köthető köztéri elnevezések.Nem szerepelhet cég, civil szervezet, sajtótermék elnevezésében, közintézmény vagy közterület sem viselheti majd olyan személy nevét, aki a 20. századi önkényuralmi politikai rendszerek megalapozásában, kiépítésében vagy fenntartásában vezető szerepet töltött be. Az erről szóló törvény kétharmados többséget igénylő rendelkezéseit 264 igen szavazattal és 33 nem ellenében fogadta el hétfőn az Országgyűlés. A változtatások határideje a közterületi elnevezéseknél 2013. január 1. Általános illetékmentességet élveznek azok az okmánycserék, amelyek amiatt válnak szükségessé, hogy az önkényuralmi rendszerekhez köthető elnevezéseket a közterületeknél 2013. január 1-jéig meg kell változtatni.

Hárman egy csokorban

A Bodrogközben sok olyan település van, ahol található még Ságvári,Felszabadulás, Kun Béla, vagy Vöröshadsereg utca.

Tiszakarádon egy „bokorban” három ilyen utca is található: az Engels, a Marx Károly és a Zalka Máté utca.

A Marx Károly utcán lévő vendéglátóipari alapegységben az a vélemény alakult ki a vendégek és a tulajdonosok között, hogy csak a macera jut nekik ebből.

– Itt lakom az utcában – mondja Párizsi Zoltán. – Eddig se volt bajom Marx Károllyal, ezután se lesz. Ő is csak ember volt. Miért nem lehet így hagyni, ahogy volt? Az öregek is ebben az utcában nőttek fel, az utcanévtől senkinek se volt jobb, se rosszabb. Az biztos, én egy tapodtat nem mozdulok, hogy lecseréljem az összes okmányomat.

– Csatlakozom a szomszédhoz – mondja Kazsup Zoltán. – Miért ezzel kell foglalkozni, miért nem azzal, hogy nincs munkahely a Bodrogközben?

Dobronyi János, a vendéglátóhely tulajdonosa szerint ez is csak újabb költségeket jelent neki.

– Addig rendben van, hogy illetékmentes az átírás, de az adóhivatal Miskolcon van, az nekem oda-vissza 200 kilométer. A pénztárgépben át kell írni a lakcímet, ahhoz fel kell törni a gép kódját, azt Kisvárdán csinálják meg tízezer forintért, plusz az útiköltség. Az okmányirodáról, a földhivatalról nem is beszéltem még – sorolja.

– A Zalka Máté utcán élők 90 százalékának a havi 22 800 forintos segély az összes jövedelme – mondja Ungvári József, Tiszakarád polgármestere. – Az okmányiroda Cigándon, a földhivatal Sátoraljaújhelyen van. Addig jó, hogy nem kell az okmányirodában fizetni, de az útiköltséget hogy fogják kifizetni, amikor ennyi pénz a rezsire sem elég? nem beszélve arról, hogy a biztosítóknál és bankoknál is módosítani kell a szerződéseket, az is pénzbe kerül.

Oláh Krisztián, Cigánd polgármestere elmondta, tud a törvényről, náluk ez három utcát érint, de addig, amíg hivatalos értesítést nem kapnak, nem foglalkoznak az üggyel.

ÉM-BG

 Kérdéseink

Az alábbi kérdéseket küldtük el a Közigazgatási és Igazságügyi Minisztériumhoz. A megkeresést továbbították az illetékes osztályra, ahonnan azt ígérték, pénteken tudják majd elküldeni a válaszokat.  

  • A megyében hány településen összesen hány közteret, utcát érint majd a névváltoztatás?
  • Amennyiben január 1-ig nem történik meg a névcsere, számíthatnak-e az érintett önkormányzatok szankciókra és ha igen, milyenekre?
  • Az utcanévváltozások költségeit (táblák cseréje) ki fogja állni?
  • Azoknak a lakosoknak a költségeit, akik az okmánycserék miatt más településekre kell elutazniuk ezeket az ügyeket elintézni, megtéríti-e az állam valamilyen formában?
  • Az említett általános illetékmentesség az államnak milyen összegbe fog kerülni?
  • Ezek is érdekelhetik

    Hírlevél feliratkozás
    Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

    Rovatunkból ajánljuk

    További hírek a témában