Helyi közélet

2012.11.28. 17:19

Infarktus - Amit mi is tehetünk ellene

Borsod-Abaúj-Zemplén - A szívizom infarktus a koszorúér betegség legsúlyosabb formája, mindenki által rettegett, gyakran életet veszélyeztető és sajnos minden életkorban előforduló betegség... 

Borsod-Abaúj-Zemplén - A szívizom infarktus a koszorúér betegség legsúlyosabb formája, mindenki által rettegett, gyakran életet veszélyeztető és sajnos minden életkorban előforduló betegség... A szívinfarktus mint téma nagy érdeklődésre talált olvasóink körében, ezért visszatértünk rá. Az olvasói kérdések alapján a szívinfarktussal kapcsolatos néhány további általános információval látott el bennünket dr. Csapó Kálmán főorvos, a Megyei Kórház I. Belgyógyászat-Kardiológiai Osztály vezetője.

Elsődleges megelőzés

A betegség kialakulását megelőzéssel lehet elkerülni, az elsődleges megelőzéssel, rizikótényezőkkel élő, de még nem kimutathatóan beteg egyéneknél kell végezni. Az érelmeszesedés ellen javasolt zsírszegény, mediterrán étrend.

További rizikótényező a magasvérnyomás betegség. Tudnunk kell: a vérnyomás értékét higanymilliméterekben fejezzük ki és két számmal jelezzük. A felső érték alatt a szív összehúzódás alatti, míg az alsó érték alatt szív elernyedésekor mért vérnyomás mutatja. Nyugalmi állapotban 140/90 Hgmm-ig fogadjuk el normálisnak, minden életkorban. Az életmód-változás mellett gyakran hosszú távú, legtöbbször élet végéig tartó kezelést és gondozást igényel.

A következő, amiről szót kell ejteni, a dohányzás. Napi 20 szál cigaretta elszívása után háromszor annyi a szívinfarktus előfordulása mint a nem dohányzók körében! A dohányzás beszüntetését követően egy éven belüli infarktusok száma felére csökken, így hát aki el szeretné kerülni az infarktust, legjobb, ha mielőbb abbahagyja a dohányzást..

Erős rizikótényező a cukorbetegség is, amely esetén fiatalabb korban észlelhető az érelmeszesedés. Javasolt a diéta, megfelelő testsúly, a kezelés pontos betartása és rendszeres mozgás.

Az elhízás is...

Az elhízás korunk egyik népbetegsége. Testtömeg-index alapján értékeljük, melynek kiszámításakor a kilogrammban megadott testsúlyt elosztjuk a méterekben kifejezett testmagasság négyzetével. Normális érték a 20-25, túlsúlyról beszélünk 25-30 érték között és a 30 fölötti érték esetén jelentős kockázatot jelent. További kockázati tényezők: a genetikai, nőknél az ösztrogénhiány (változókor, petefészek eltávolítás), a stresszes életvitel, a mozgásszegény életmód (legalább napi 30 perc mozgást mindenkinek be kellene iktatnia az életébe!), a horkolás miatti éjszakai légzéskimaradás, a hirtelen szokatlan nagy fizikai igénybevétel (mint például a hólapátolás).

ÉM-SzK

Mit meddig

  • A másodlagos megelőzéssel az érbetegség kiújulását, az újabb szívinfarktust akadályozunk meg    
  • Mit és meddig kell szedni ?

  • Az acetilsalicilsavat élete végéig.
  • A fémháló stent beültetését követően clopidogrel adását 12 hónapig feltétlenül, így biztosítható a kettős vérlemezke gátlás.
  • A koleszterin csökkenés a statin terápiával érhető el.
  • Bizonyítottan védő hatású gyógyszerek a ACE-gátlók és a Béta blokkolók, különösen ritmuszavar és szívelégtelenség esetén.
  • Rendszeres 1, 3, 6 hónap, majd évenkénti gondozás is javasolt.

  • Borsod-Abaúj-Zemplén - Olvasóink kérdésére legutóbb dr. Csapó Kálmán, a Megyei Kórház I. sz. Belgyógyászat–Kardiológiai Osztályának vezető főorvosa válaszolt.

    Borsod-Abaúj-Zemplén - Tévedés, hogy a szívinfarktus kifejezetten az erősebbik nemet érintő betegség. Sőt, a nőknél sajátos jelei lehetnek.

    Amerikai Egyesült Államok - A stressz és az izgalom a szívérrendszeri megbetegedések fő okozója, tették közzé egy felmérés eredményét az amerikai kardiológusok éves konferenciáján.

    Ezek is érdekelhetik

    Hírlevél feliratkozás
    Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

    Rovatunkból ajánljuk

    További hírek a témában