Helyi közélet

2012.11.08. 21:03

Előny a „hátrányosak” után...

Miskolc - Máris mutatkoznak a szociális és rehabilitációs rendszer megújításának első eredményei, állítja az államtitkár.

Miskolc - Máris mutatkoznak a szociális és rehabilitációs rendszer megújításának első eredményei, állítja az államtitkár.Nem véletlenül választották az országjáró fórumsorozat első állomásául Miskolcot – mondta Soltész Miklós szociális-, család- és ifjúságügyért felelős államtitkár a csütörtöki rendezvényt követő sajtótájékoztatón: itt több rokkantosított élt, él, mint máshol az országban. Márpedig a létszám országosan is kirívó volt, a környező országokhoz képest is. Nyomatékosította: a szociális és rehabilitációs rendszer átalakítása a felülvizsgálatok, a foglalkoztatási rendszer és a cégek támogatási rendszerének hármas egységére épül. A felülvizsgálatok most már az orvosin túl a szociális helyzetére és az egyének élethelyzetére is kiterjednek.

„Lehet, hogy valaki egészségileg már alkalmas volna a munkavégzésre, de lehet, hogy foglalkoztatási szempontból már nem az”, fogalmazott az államtitkár. Változás, hogy nem az elveszített képességeket mérlegelik, hanem a meglévőket. Az eredmények máris megmutatkoznak, állítja az álamtitkár. A nem a legsúlyosabb rokkantsági kategóriába soroltakon és az 57 év felettieken túli 180 ezer, újrafölülvizsgált kategóriából 5 ezren eleve nem jelentkeztek, („jobb, ha nem firtatják a korábbi eljárást”), s jelentősen csökkent az új kérelmet benyújtók száma is.

A hármas rendszer legfontosabb célja az egyén nyílt munkaerő-piaci foglalkoztatásának elősegítése, élethelyzetének tartós javítása. Ennek érdekében az új akkreditációs és támogatási rendszer minden foglalkoztató számára egységes és egyszerűbb lesz. A tranzit foglalkoztatáshoz nyújtott támogatás legfeljebb 3 évig folyósítható, s többek között az egyén felkészítésére, orvosi, szociális, képzési eszközökre is fordítható. Azoknak, akik nem vezethetők vissza a nyílt munkaerőpiacra, a tartós foglalkoztatást vezetik be. Megszűnik a foglalkoztatók 2, 3, 5 évenkénti minősítése. A közbeszerzési törvény módosítása szerint pedig lehetőleg előnyt kell biztosítani a megváltozott munkaképességű foglalkoztatók számára.

ÉM-SzK

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában