Helyi közélet

2012.10.10. 12:18

Jegyzet: Nincs választás

<em>„Nem gátolni kell az embereket, hanem minél nagyobb szabadságfokot adni nekik...”, citálom a minisztert. Na persze, ő ezt a szabad házi pálinkafőzésre értette... Én megpróbálom vonatkoztatni a bankautomatás pénzfelvétel megadóztatására is, amely látszólag roppant igazságos: akinek több a készpénzfelvétele, attól arányosan több sápot emelnek le, minthogy ugyanakkora százalékot csippent le az állam</em>.&nbsp;<strong>Szalóczi Katalin jegyzete</strong>.

„Nem gátolni kell az embereket, hanem minél nagyobb szabadságfokot adni nekik...”, citálom a minisztert. Na persze, ő ezt a szabad házi pálinkafőzésre értette... Én megpróbálom vonatkoztatni a bankautomatás pénzfelvétel megadóztatására is, amely látszólag roppant igazságos: akinek több a készpénzfelvétele, attól arányosan több sápot emelnek le, minthogy ugyanakkora százalékot csippent le az államSzalóczi Katalin jegyzete.S jóllehet ezer forintonként nem óriás összeg az a három forint, a kevésből még kevesebb marad, a többől pedig marad elég. Míg a tehetős nem aprózza el vásárlásait, s többnyire olyan helyeken költ, ahol bankkártyával is lehet fizetni, illetve pénzügyi manővereit meghatározza az átutalás, addig a bérből-fizetésből élő alig várja, hogy megérkezzen a számlájára csekélyke jövedelme, amit egy fillérig fel is kell vennie, s már felvétel előtt meg is van a helye minden fillérnek. Befizetni a gyerek ebédjét, rendezni a szomszédasszonytól kapott kölcsönt, aztán a maradékból lehet „tobzódni” a sarki kisboltban. Aligha számukra találták ki a bankkártyás rendszert, amit ráadásul még kezelési költség is terhel.

Nem is mi választottuk: muszáj volt áttérni rá. Akkor, abban sem volt választásunk.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában