Helyi közélet

2012.10.08. 14:16

Áldozatul esett a béremelés

Borsod-Abaúj-Zemplén - A pedagógusok nem értik, miért éppen rajtuk szorít a kormány.

Borsod-Abaúj-Zemplén - A pedagógusok nem értik, miért éppen rajtuk szorít a kormány.A pedagógusok csalódottak és elkeseredettek, mivel a pedagógus-életpályamodell is áldozatul esett a Matolcsy György által bejelentett megszorításoknak. A nevelők bérét jövőre biztosan nem, 2014-ben viszont talán megemelik. A kormány 73 milliárd forintnyi megtakarítást vár a 2013-as évi pedagógusbérek befagyasztásától.

Megélhetési gondok

Pedig tanárokkal beszélgetve kiderült, a pedagógusoknak mára megélhetési gondjaik vannak. A napokban már azt számolgatták, mennyivel kapnak majd több fizetést jövő szeptembertől, mondta portálunknak Csabalik Zsuzsanna, a Pedagógusok Szakszervezete miskolci, középiskolai titkára. Hangsúlyozta: 2008. óta csak veszteségei vannak a nevelőknek. Azóta emelték a kötelező óraszámot, ami miatt csökkentek a túlóra-kifizetések. Elvették a 13. havi fizetésüket, és a bankköltségek kompenzációját is, sorolta az érdekvédő. Mint fogalmazott, a közüzemi számlák kifizetése után csupán 15-20 ezer forintja marad a pedagógusoknak, ami magukra költhetnek. Ebből bizony nem lehet megfelelően művelődni, tette hozzá.

A szülők is szegények

Megjegyezte: magántanítványokat ugyan vállalhatnak a tanárok, de a tapasztalatok szerint csak a matematika- és az angolórákra van igény. De ezekre is egyre kevesebb, mivel a szülők is egyre szegényednek, és nincs pénzük különórákra. A titkár szerint a kormány épp azzal él vissza, hogy tudja, a pedagógusok becsületesek, és a gyerekek érdekeit szem előtt tartva nehezen kaphatók demonstrációra, sztrájkra.

Érdeklődtünk néhány iskolában is, vajon milyen most a pedagógusok hangulata. Az igazgatók beszámoltak róla, de kérték, nevüket és az iskola nevét se írjuk le.

Az egyik Miskolc környéki iskolában úgy fogalmazott az igazgató: attól kellene elvonni a fizetését, aki kitalálta, hogy halasszák el a pedagógusok béremelését. Mint mesélte, neki a férje is pedagógus, egy egyetemista és egy középiskolás gyereket nevelnek, és nem hónap végén, de már hónap közepén fizetési gondjaik vannak. Az igazgató azt is elkeserítőnek tartja, hogy a pedagógusokról mindig úgy beszélnek, mint akik keveset dolgoznak, és nyáron otthon vannak. Pedig a kötelező órák megtartása mellett számos feladatuk van, nyáron pedig saját szabadságuk terhére ingyen viszik táborba a gyerekeket.

Nagy a felháborodás

Az egyik Tokaj környéki általános iskolában is nagy a felháborodás. Az igazgató azt mondta portálunknak, a kollégák úgy vélik, hogy ha született egy törvény, akkor azt be is kellene tartani. Azt sem értik, hogy miért csak a pedagógusokon szorítanak, és hogy miért nem ott spórolnak, ahol milliárdok folynak el. Úgy fogalmazott, vissza kellene állítani a munka becsületét, és azokat kellene tisztességesen megfizetni, akik rendesen dolgoznak.

Az igazgató arról is beszámolt, hogy rendkívül nehéz helyzetben vannak a pedagógusok, „a pénzt, amit kapnak, egyáltalán nem lehet fizetésnek nevezni.” Az iskolavezető úgy fogalmazott, a pedagógusállás „luxusállás” lett mára, mert csak az engedheti meg magának, akinek a házastársa jól keres. Szerinte csak akkor tudnak változást elérni, ha összefognak, és minden intézmény, minden nevelő részt vesz egy országos sztrájkban, ami mára nagyon megérett.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában