Helyi közélet

2012.10.03. 11:30

A hormonális betegségek eredetéről

Borsod-Abaúj-Zemplén - Megyénk több településéről is hívták szakértőnket, s kértek tőle orvosi tanácsot.

Borsod-Abaúj-Zemplén - Megyénk több településéről is hívták szakértőnket, s kértek tőle orvosi tanácsot.

Az Észak-Magyarország „Szakértői telefon” sorozatának legutóbbi vendége dr. Takács István Ph.D egyetemi docens, intézetvezető főorvos volt, akit a hormonális betegségekről kérdeztek olvasóink.

Metabolikus X szindróma

Összegzésképpen a főorvos elmondta: a metabolikus X szindróma modern urbanizációs probléma. Okai: a mozgásszegény életmód és a szénhidrátdús táplálkozás. A cukorbetegség előfordulása is mind gyakoribb, mint ismeretes az 1-es típusú inkább az örökletes tényezőknek tudható be, míg a 2-es típusú az életmóddal van szoros összefüggésben.

Hatékony vitaminkúrák

Szóba került a különböző vitaminkúrák hatásossága is. Ezekről általánosságban elmondható, hogy nagy bajt nem okoznak, de például étvágygerjesztő hatásuknál fogva hatnak az egészségi állapotra. A legtöbb vitamin esetében a szervezet blokkolja a túladagolást, illetve túlzott mértékű felszívódást, de mégis elmondható, hogy leginkább a természetes vitaminforrások ajánlhatók. Érdemes még szólni az esetenként indokolatlanul alkalmazott női hormonkezelésekről. Ezek mellékterméke – a mikroökológiai körforgásba kerülve – például károsan hat a férfiak nemzőképességére – jelezte a főorvos.

„A lányom 22 éves, 168 centiméter magas és körülbelül 150 kilogramm, menstruációja sajnos hónapokig nincs. Egy vizsgálat alkalmával megállapították, hogy nem hormonális eredetű az elhízása” – írta egy olvasónk. Válaszul a szakember elmondta: véleménye szerint az elhízás közrejátszhat a problémában. A menstruáció kimaradása miatt nőgyógyászati–endokrinológiai rendelésre kellene elmenni, ahol hasi ultrahang és hormonmeghatározás szükséges. Ha a fogyás nem segít, az úgynevezett „gyomorgyűrű” lehet a megoldás – fejtette ki szakértőnk.

ÉM-PGY

 Szerkesszük együtt!

Kérjük kedves Olvasóinkat, írják meg, milyen egészségügyi témákban szeretnék kérdezni hétről hétre felkért szakértőinket. Illetve milyen orvosi témákról szeretnének olvasni Egészség rovatunkban. Ha levelet írnak, a borítékra írják rá: „EGÉSZSÉG”!levélcímünk: Észak-Magyarország Szerkesztősége, 3526 Miskolc, Zsolcai kapu 3. 3. emelet.

Emailcím: [email protected] 


 

Az első téma: a mellkasi fájdalmak

Borsod-Abaúj-Zemplén - Megyénk több településéről is hívták a professzort, s kértek tőle orvosi tanácsot.


Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában