Helyi közélet

2012.09.21. 07:50

Perecesi rablás: Tényleg a valódi rablót fogták el?

Miskolc - Egy éve ül előzetesben egy kamasz, miközben lehet, hogy nem is ő verte meg és rabolta ki tulajdon 91 éves dédnagyanyját.

Miskolc - Egy éve ül előzetesben egy kamasz, miközben lehet, hogy nem is ő verte meg és rabolta ki tulajdon 91 éves dédnagyanyját.Érdekes fordulatok várhatóak azon a tárgyaláson, amelyik hétfőn kezdődik a Miskolc Városi Bíróságon, és aminek egyedüli gyanúsítottja egy 15 éves fiatalember, akit már egy éve tartanak elzárva az Emberi Erőforrások Minisztériuma debreceni javítóintézetének előzetes letartóztatást végrehajtó részlegén.

A bűncselekmény még tavaly októberben történt Perecesen. A „korabeli” rendőrségi tájékoztatás szerint egy szolgálaton kívüli rendőr éppen autójával akart beállni háza udvarára, amikor azt látta, hogy egy fiú szalad ki az egyik szomszédos házból, hóna alatt egy fehér dobozzal, majd beugrik egy közelben várakozó kocsiba, ami nagy gázzal elindul. A rendőr bajt szimatolt, és szolgálatba helyezte magát; és az autó után hajtott, amit sikerült megállítania, majd a kocsi utasait az erősítés megérkezéséig visszatartotta.

Közben a járőrök behatoltak abba a házba, ahonnan a fiú sietve távozott, és egy 91 éves, vérző fejű asszonyt találtak a földön fekve. Hamar kiderült: valaki az asszonyt saját házában bántalmazta – nyolc napon túl gyógyuló sérüléseket okozva neki –, majd berúgta a szomszédos lakrészt lezáró ajtót, ahonnan magával vitt egy széfet, a benne lévő nagyobb összegű készpénzzel együtt. A rendőrség a bűncselekmény elkövetésével a néni akkor még csak 14 éves dédunokáját gyanúsította meg, akit a bíróság előzetes letartóztatásba helyezett.

Lapunk birtokába került egy korábban évtizedekig vezető beosztású rendőrként dolgozó bűnügyi szakértőnek az üggyel kapcsolatos véleménye. A volt nyomozó észrevételeiből kitűnik: a rendőrség korántsem derítette fel a teljes tényállást, több elkövető személye és a bűncselekményben betöltött valós szerepe maradhatott homályban, ennek tükrében már az sem tűnik biztosnak, hogy a rablást valóban a dédunoka követte el. Egyes bizonyítékokból ugyanis arra lehet következtetni, hogy a fiú egy őt hónapok óta zsaroló, presszionáló csoporttól próbált meg oly módon megszabadulni, hogy elárulta nekik: nagyapja – aki a megvert asszonnyal szomszédos lakrészben él –, nagyobb mennyiségű készpénzt tart otthon, és az annak megszerzésére irányuló besurranásos lopás fajult rablássá, mert a tényleges elkövető – helyismeret híján – elvétette az ajtót, és az üres lakás helyett a dédnagymamához rontott be.

Az ügy részleteire hamarosan visszatérünk.

ÉM-SZP

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában