Helyi közélet

2012.09.04. 18:44

Ki lesz a tankerületi igazgató?

Borsod-Abaúj-Zemplén - Már lehet pályázni a tankerületi igazgatói posztokra. Az iskolaigazgatók maradnak.

Borsod-Abaúj-Zemplén - Már lehet pályázni a tankerületi igazgatói posztokra. Az iskolaigazgatók maradnak.Augusztus végétől lehet pályázni a tankerületi és a megyeközponti tankerületi igazgatói munkakörök betöltésére. Mint arról már többször írtunk, a köznevelésről szóló törvényben foglaltaknak megfelelően január 1-jétől az iskolák fenntartását az állam veszi át. Az intézkedéssel a kormány célja: hatékony, egységes színvonalú és egyenlő feltételeket biztosító köznevelési rendszer kialakítása és működtetése.

A fenntartói feladatok koordinálását a központi és területi szervekből álló Klebelsberg Intézményfenntartó Központ végzi. A területi szervezeti egységek a tankerületek és megyeközponti tankerületek lesznek (az országban összesen 198), ezek vezetői pedig a tankerületi igazgatók.

Az igazgatók maradnak

Borsod-Abaúj-Zemplén megyében a 16 járásnak megfelelően 16 tankerületet alakítanak ki, melyek területileg is megfelelnek a járásoknak, tudtuk meg Társy Józseftől, a B.-A.-Z. Megyei Kormányhivatal oktatási főosztályvezetőjétől. A megyeközponti tankerület Miskolcon lesz, és ehhez tartozik majd a legtöbb oktatási intézmény, szám szerint 142. A többi tankerület maximum 30 intézmény fenntartói feladatait látja majd el. Társy József elmondta: a jelenleg a B-A-Z. Megyei Intézményfenntartó Központ fenntartásában és működtetésében lévő 8 – tagintézményekkel együtt 27 – köznevelési intézmény január 1-jétől a Klebersberg Intézményfenntartó Központ fenntartásába kerül. Kérdésünkre válaszolva a főosztályvezető hozzátette: a jelenleg hivatalban lévő intézményvezetők kitöltik 5 évre szóló megbízatásukat, tehát az állami fenntartásba vétel után is a posztjukon maradnak.

Szeptember végéig

Megtudtuk, a tankerületi igazgatói munkakör betöltéséhez szükséges képesítés: egyetemi vagy főiskolai szintű pedagógus, vagy egyetemi szintű jogász, közgazdasági, természettudományi, bölcsészettudományi és egyes társadalomtudományi felsőoktatásban szerzett szakképzettség és pedagógus vagy közigazgatási szakvizsga. Az elvárt szakmai tapasztalat 5 év közoktatás-igazgatási gyakorlat (iskolaigazgatói, igazgatóhelyettesi). A vezetői kinevezések határozatlan időre szólnak, a munkakörök november 1-jétől tölthetők be. Jelentkezni szeptember 30-áig lehet.


Mi lesz a feladata?

A tankerületi igazgatók főbb feladata az illetékességi területükön működő köznevelési intézmények irányítása, pedagógiai munkájának koordinálása, kapcsolattartás az intézményvezetőkkel, pedagógusokkal és a köznevelés egyéb szereplőivel; rendszeres jelentések és adatszolgáltatások készítése; és bizonyos esetekben az intézmények működési feladatainak ellátása.


Tankerületek és intézményeik

Tankerület / Intézmények száma

Cigándi 9

Edelényi 27

Encsi 20

Gönci 11

Kazincbarcikai 28

Mezőcsáti 9

Mezőkövesdi 20

Miskolci 142

Ózdi 30

Putnoki 15

Sárospataki 22

Sátoraljaújhelyi 11

Szerencsi 25

Szikszói 13

Tiszaújvárosi 13

Tokaji 10

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában