Helyi közélet

2012.09.19. 08:14

Két sürgős eset, az egyik halálos...

Kazincbarcika, Nagybarca - Miközben a barcikai mentők kedd hajnalban a helyi kórház belgyógyászatának ambulanciájáról szállítottak át a miskolci belgyógyászatra egy 40 éves férfit, Nagybarcára is riasztották a mentőket. Minthogy az esetkocsi úton volt, oda csak „sima” mentő érkezett. Annak személyzete és a közben kiérkező ügyeletes orvos már nem tudott segíteni a betegen.

Kazincbarcika, Nagybarca - Miközben a barcikai mentők kedd hajnalban a helyi kórház belgyógyászatának ambulanciájáról szállítottak át a miskolci belgyógyászatra egy 40 éves férfit, Nagybarcára is riasztották a mentőket. Minthogy az esetkocsi úton volt, oda csak „sima” mentő érkezett. Annak személyzete és a közben kiérkező ügyeletes orvos már nem tudott segíteni a betegen.

„Mentős” történet: az egyik menthetetlen volt

Vétkesek-e a mentők a nagybarcai férfi halálában? Kiderült: már a segélyhívás előtt halott volt...

Kedd hajnalban egy vért hányó beteghez hívták a barcikai esetkocsit. A beteget Miskolcra kellett átszállítani – kaptuk az információt egy olvasónktól. A kórházban a jelenleg adott lehetőségeknek megfelelően ellátták a beteget, ennek és a mentőben kapott szakszerű ellátásnak köszönhetően bár kritikus állapotban, de át is tudták adni/venni a beteget Miskolcon. Csakhogy közben a mentőállomásra egy újabb hívás is érkezett a Kazincbarcikához közeli Nagybarcáról. Összeesett egy 40 éves férfi, akihez így csak a „sima” – olvasónk megjegyzése szerint szakszemélyzet nélküli – mentőt tudták kiküldeni. S bár a mentő személyzete és a közben kiérkező ügyeletes orvos is tette a dolgát, a fiatalembert már nem sikerült megmenteni.

Mi lett volna, ha...

Az esetet közlő olvasónk felveti: kevés az 120 000 emberre jutó egy esetkocsi, ha Miskolcról indítanak rohamkocsit Nagybarcára, az 40 perces késlekedéssel jár. Megjegyzi: az első beteget, ha nem szüntetik meg az átszervezéssel a barcikai intenzív osztályt, helyben is szakszerűen el tudták volna látni, így a helyi esetkocsi mehetett volna Nagybarcára.

„A Miskolcra szállított beteg átszállítását a megfelelő szintű mentőegység, azaz esetkocsi végezte, a beteget sikerült stabil állapotban átadnunk - reagált megkeresésünkre az Országos Mentőszolgálat – válaszadásra jogosult – főigazgatósága.

Menthetetlen volt

A nagybarcai beteghez, a legközelebbi, defibrillátorral és újraélesztő felszereléssel ellátott mentőgépkocsi, valamint ügyeletes orvos is érkezett, de sajnos már menthetetlen volt: már a segélyhívás előtt életét vesztette - írják. Hozzáteszik: „a mentők esetszámát folyamatosan, területi és időszaki bontásban is monitorozzuk, a kapacitást szükség esetén az igénybevételhez igazítjuk.”

ÉM-SzK

 „Randevúelven”

Dr. Kádár Balázs, az OMSZ regionális orvosigazgató-helyettese további kérdéseinkre elmondta: a mentőkkel szemben támasztott elvárás a beteghez való 15 percen belüli kiérkezés (ami ez esetben is teljesült - a szerk). Ennek része a „randevúelv”, azaz alacsonyabb szintű mentőegységet indítanak, ha kell, riasztják az ügyeletes orvost is, majd a beteget átadják a magasabb szintű egységnek. Más esetekben pedig akár több mentőegységet is indítanak egy esethez. Tisztáztuk: a „sima” mentőkocsikon is van szakszemélyzet, azaz legalább egy szakápoló, akit többek között újraélesztésre is kiképeztek, akárcsak a gépkocsivezetőt. (Az esetkocsi személyzetéhez már mentőtiszt vagy mentőorvos is tartozik.)Azt már mi tesszük hozzá: a mentőflotta valóban cserére szorul, s nem csak megyénkben - ennek aktualitásáról évek óta (s nem is csak 1-2 éve) „cikkezünk” az Észak-Magyarországban. Arról is írtunk: a többször elhalasztott beszerzés üteme is lassú.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában