Helyi közélet

2012.09.18. 19:15

Csütörtöktől beindul a nagyszüret

Tolcsva - 65-70 ezer mázsa szőlőt vár a kereskedőház a nagyszürettől Tokaj-Hegyalján.

Tolcsva - 65-70 ezer mázsa szőlőt vár a kereskedőház a nagyszürettől Tokaj-Hegyalján.A Tokaj Kereskedőház Zrt. befejezettnek nyilvánította a korai fajták idei szüretét Tokaj-Hegyalján.

A tervezettől több

– Körülbelül 8000 mázsa szőlőre számítottunk a korai fajtákból – mondta lapunknak dr. Kiss István, a Tokaj Kereskedőház Zrt. vezérigazgatója. – Szerencsére az idei szüret ezen a téren meghaladta a várakozásunkat, hiszen – ha nem is jelentős mennyiségben, de – a leadott szőlő felül is múlta a 8000 mázsát. Ráadásul a cukorfok is 20 fok feletti volt, ilyen szempontból tehát ez a része jól sikerült a szüretnek. A nagy mennyiséget azonban a furminttól várjuk. Ennek az átvételét szeptember 20-án, csütörtökön indítjuk, így hivatalosan nálunk ezen a napon kezdődik a nagyszüret. Már az első napon 3000 mázsa szőlő átvételét tervezzük, ami közel a fele a korai fajtákénak. Ha minden a terveink szerint alakul, akkor mintegy 65-70 ezer mázsa furmintot fogunk átvenni a velünk szerződött gazdáktól az előre meghirdetett árakon, amelyek jobbak a tavalyinál.

A kereskedőház vezetője elmondta, idén összesen 110 ezer mázsa szőlőt terveznek felvásárolni, és más módon is támogatni kívánják a borvidék termelőit. A kármentés érdekében a súlyos aszálykárokat szenvedett területeken lebonyolított rendkívül korai szüret mellett 2-3000 mázsa mennyiségben kiemelt áron kötik le azokat a területeket, amelyek alkalmasak a magas minőségű szőlő termesztésére.

Természetesen megkérdeztük azt is, sikerült-e a borvidéken tartani azt a szőlőmennyiséget, amelyet a szintén aszálykárokat szenvedett Alföldre kívántak vinni az ottani felvásárlók.

Dr. Kiss István elmondta, azt nem tudják megszabni, hogy azok a termelők, akik nem a kereskedőházzal állnak szerződésben, hová értékesítsék a termésüket. Információi szerint az ország más területeiről érkezett felvásárlók olyan árakat tudtak kínálni, amelynek következtében a termés egy része kikerült a borvidékről.

ÉM-BG

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában