Helyi közélet

2012.08.14. 14:57

Start munkaprogram: Ígérik, eltűnnek a kátyúk is

Miskolc - A Start munkaprogram második szakaszában 1400 embert foglalkoztatnak Miskolcon és környékén.

Miskolc - A Start munkaprogram második szakaszában 1400 embert foglalkoztatnak Miskolcon és környékén.Eltűnnek a kátyúk, az illegális szeméttelepek, a közterületek rendezettek lesznek, a földutakat karbantartják, megoldódik a belterületi vízelvezetés. Ilyen és ehhez hasonló munkákat végeznek majd azok a közmunkások, akiket a Start munkaprogram második szakaszában kezdett el foglalkoztatni a Miskolc Kistérség Többcélú Társulása. Miskolcra ebből 660 embernek jutott. Mindezt dr. Bakos István munkaszervezet vezető mondta el keddi tájékoztatóján. Azt is megtudtuk, hogy ezen foglalkoztatottak dolgoznak például a Bedegvölgyben is, ahol Miskolc szarvasmarhát és mangalicát tart. Innen a későbbiekben lehetőség lesz ellátni a város közkonyháit. Csakúgy, mint a város déli területén található mezőgazdasági területről, ahol – várhatóan ősszel – fóliasátras és üvegházas gazdaságot hoz létre a város.

Munkafegyelem

Azt is megtudtuk, hogy a program második része augusztus 1-én indult, ezzel egyidőben pedig egy munkafegyelmi koncepciót is alkalmaznak, amely nemcsak szankcionál, de ösztönzi is a munkát. „Aki megsérti a munkafegyelmet – például igazolatlanul hiányzik, megtagadja a munkát – annak felmondanak: ezen túl egy évig nem kaphat újra munkát, de segélyt sem” – ismertette Bakos István.

Mivel pénzbeli premizálásra nem ad a program lehetőséget, így egyfajta természetbeli juttatással jutalmazzák a jól dolgozókat: belépőt kaphatnak például a barlangfürdőbe, a vadasparkba. A munkaszervezet vezetője elmondta azt is, a nem megfelelő munkavégzés miatt, eddig 19 munkástól váltak meg.

A koncepció egyébként egyedülálló az országban, így a Belügyminisztáriumnak és a munkaügyi központnak is megküldték a miskolci munkaszabályzatot.

ÉM-NSZR

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában