Helyi közélet

2012.08.24. 15:32

Nem okozhat kárt a Rima patak

Borsodivánka - Befejeződtek az út és híd rekonstrukciós munkái és helyreállították a község egészségügyi központját is.

Borsodivánka - Befejeződtek az út és híd rekonstrukciós munkái és helyreállították a község egészségügyi központját is.A dél-borsodi településen is jelentős károk keletkeztek, amikor 2010. júniusában a heves esőzések hatására megemelkedett a Rima patak vízszintje. A vízátfolyások eláztatták a Dózsa telepre vezető utat, amelynek alapja megsüllyedt, az útfelületen repedések alakultak ki, ezeken keresztül további jelentős vízmennyiség került az útalapba. A hídpillérek esetében megsérültek a támfalak, gerendák. Az egészségügyi épületben – melyben együtt működik a háziorvosi - és fogorvosi rendelő, valamint a védőnői szolgálat – elsősorban az alagsorban okozott károkat a befolyó víz: átázott a betonburkolat, a lábazat, de károsodtak a nyílászárók illetve sérült a festés is.

Károk mérséklése

Az önkormányzat a korábbi Vis Maior pályázatból elnyert támogatások segítségével már mérsékelni tudta a károkat, de szükség volt további külső forrásokra is, hogy teljes körűen helyre tudják állítani a károsodott közlekedési utat és ingatlant. Az elnyert uniós pályázati támogatás ugyanakkor a felújításon túl a fejlesztésre, korszerűsítésre is lehetőséget adott. A híd és az út esetében a pillérek és gerendák megerősítése, javítása mellett kátyúzás volt az érintett útszakaszon, megerősítették a támfalakat és helyreállították a padkát. A megfelelő csapadékvíz elvezetés biztosítása érdekében földárkot készítettek, korrózió elleni bevonattal látták el a hídszerkezetet. Az egészségügyi szolgáltatásokat nyújtó intézményben elsősorban az árvíz okozta károk javítását folytatták, továbbá nyílászáró cserére, fűtéskorszerűsítésre, a víz- és gázellátó rendszer cseréjére is sor került, valamint az épületet külső hőszigeteléssel látták el.

Vízelvezető árok

Nagy jelentősége van a beruházás azon elemének, amellyel a jövőbeni árvizek által okozott károk megelőzhetők, mérsékelhetők: mintegy 850 méteren épült vízelvezető árok a telepre vezető út kivitelezése során, míg az egészségügyi intézmény megfelelő védelme érdekében további 65 méternyi árok készült el a projekt keretében.

Tények, adatok

– A beruházás összköltsége 54.586.634 forint volt, ennek az összegnek a 95 százalékát az önkormányzat uniós pályázati forrásból fedezi.

– A „Településrekonstrukció Borsodivánkán, az árvíz okozta károk helyreállítására” című pályázatra az önkormányzat 51.857.302 forint támogatást kap

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában