Helyi közélet

2012.08.15. 14:07

Messze a pollenszezon vége

Borsod-Abaúj-Zemplén - Magas pollenkoncentráció: parlagfű, fekete üröm egy időben virágoznak.

Borsod-Abaúj-Zemplén - Magas pollenkoncentráció: parlagfű, fekete üröm egy időben virágoznak.Megyénkben igen magas a pollenkoncentráció. Ennek oka, hogy a nyári, erősen allergén növények, mint a parlagfű és a fekete üröm, egy időben virágoznak, erősítik egymás hatását, és ezzel mélyítik a betegek tüneteit. Tájékoztatta portálunkat a megyei kormányhivatal Népegészségügyi Szakigazgatási Szerve.

A magasabb pollenkoncentráció annak is köszönhető – tudtuk meg a szakembertől, hogy több a kaszálatlan terület.

Tanácsok

Mikor javulhat a helyzet? „Valószínűleg augusztus végéig elérik pollenszórásuk csúcspontját, így onnantól kezdve számíthatunk a pollenszórásuk fokozatos csökkenésére, amely eltart a pollenszezon végéig (október vége, november eleje)” – tudtuk meg.

Nagyban csökkentheti a légkör pollenkoncentrációját a tartós esőzés is, amely megtisztítja a levegőt a pollenszemektől.

Mit tehetünk, mit tegyen, aki allergiás? „Leghatásosabb a megelőzés. Lehetőleg minél kevesebbet tartózkodjanak a szabadban. A szellőztetést este végezzék el, gyakran mossanak hajat. Lehetőleg kerüljék a parlagfűvel, ürömmel fertőzött területeket – javasolta a szakember.

ÉM-NSZR

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában