Helyi közélet

2012.08.11. 22:39

Főztek a huszárok, főztek a mentők Emődön

Emőd - Vidám zene, sültek és bográcsos ételek finom illata, valamint jókedvű csapatok fogadtak bennünket szombat délelőtt Emődön, a VIII. Nemzetközi Alföld-Bükkalja Főzőversenyen.

Emőd - Vidám zene, sültek és bográcsos ételek finom illata, valamint jókedvű csapatok fogadtak bennünket szombat délelőtt Emődön, a VIII. Nemzetközi Alföld-Bükkalja Főzőversenyen.Már ekkor nagy volt az izgalom, hisz mind a 37 benevezett csapat a legfinomabb falatokat szerette volna délben a zsűri asztalára tálalni. Főztek a huszárok, a mentőápolók, a hentesek, de még az autószerelők is. Poráczki András főszervezőtől megtudjuk, az idén a Felvidékről és Vajdaságól is érkeztek baráti társaságok, hogy elkészítsék a legkülönlegesebb tájjellegű ételeket. Minden csapat három kategóriában nevezhetett. A szakértő szemek vizsgálták az étel állagát, színét és természetesen az ízét, de értékes pontokat ért a kreativitás, a különleges fűszerezés, a tálalás és a csapat egységes megjelenése is. A sütés, főzés és evés mellé vidám programok társultak, mint a csirkenyakevő verseny vagy a csirkefogó verseny. Aki pedig ezek után is éhes maradt, megkóstolhatta tanár bácsi nyaklevesét és az emődi tehéntáncot.

A bükkaranyosi huszárok, azaz hivatalosan a B.-A.-Z Megyei Huszár és Lovas Hagyományőrző Egyesület tagjai még kezdőnek számítanak a főzőversenyen, hiszen most vesznek részt ilyen rendezvényen először. A közös főzés azonban nem újdonság számukra. Gyakran töltik együtt a hétvégét, és ilyenkor előkerül a bogrács vagy a tárcsa, aminek segítségével rövid idő alatt jobbnál jobb ételeket készítenek. Most éppen a „tábori kondéros félkörtével” elnevezésű különlegességet teszik majd a zsűri asztalára, meséli lapunknak Billik Miklós huszár főhadnagy. Ennek az ételnek tulajdonképpen az alapja pörkölt, amibe félbe vágott császárkörték kerülnek. A gyümölcs pikáns ízt ad a húsnak, tudjuk meg. De még azt is, hogy a huszárok igen kedvelik a vadhúst, most is az rotyog a kondérban.

A legszebb főzősátra talán a Víg Üst Team-nek van, akik Salgótarjánból érkeztek. A csapatra jellemző szín a zöld és a fehér, ilyen a sátruk, a terítőjük, de még a kötényük is. Bozsik László csapatkapitány meg is jegyzi: ügyelnek az egységes megjelenésre, hiszen a zsűri ezt is figyeli és persze értékeli. Mindhárom kategóriába beneveztek, a vargányás gulyással, a zsiványpecsenyével, melyet palóc módra készítettek el, valamint két süteménnyel, a fincsi szelettel és a barackos rizskoch-val. Kiderül: a csapattagok már 10 éve főznek együtt, országos versenyeket is nyertek, és amikor nem főznek, akkor együtt dolgoznak egy kft.-nél. Bozsik László rendkívül fontosnak tartja, hogy a hagyományos népi ételek elkészítési módját megőrizzék és átadják tudományukat a fiataloknak. Ez bizonyára sikerül is, hisz a közös főzésekre fia és két unokája is elkíséri.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában