Helyi közélet

2012.08.27. 18:53

„Fészekrakós probléma” - a rendelet közös, a pártok véleménye különbözik

Miskolc - A jelenlegi városvezetés az előzőt hibáztatja; az MSZP igazolja: a 2006-os döntés közös volt.

Miskolc - A jelenlegi városvezetés az előzőt hibáztatja; az MSZP igazolja: a 2006-os döntés közös volt.Az M1 hétfői adásából értesülhettek Kriza Ákos polgármestertől a miskolciak, hogy van a városvezetésnek egy „nagyobb ívű terve” arra, hogy a Fészekrakó programban érintett lakásokban rend, tisztaság és nyugalom legyen.

Szerettünk volna erről többet is megtudni a sajtószóvivőn keresztül. miképp azt is megkérdeztük: miért nem a helyi médiumokban tették közzé mindezt, sőt, magát a tervet is. Válasz helyett a hétfő délutáni sajtótájékoztatóra kaptunk invitálást, amelyet e témában Kiss János, a Fidesz, illetve Molnár Péter, a KDNP képviselőcsoportjának vezetője tartott.

„Vissza a gyökerekhez”

Felidézték: a „fészekrakós probléma” gyökere egy 2005-ös kormányrendelet, amelyet a miskolci szocialista városvezetés - ahelyett, hogy jelezte volna a szintén szocialista kormányzatnak a helyben tapasztalt gondokat - saját rendeletével még „fel is puhított”. Tették annak érdekében, hogy nagyobb eséllyel, minél többen oldhassák meg lakásgondjukat, idézték az akkori előterjesztésből.

Mint ismert: a beköltözők közül sokan nem fizettek közműdíjakat, közös költséget, magatartásukkal zavarták az ott élőket. A május 22-én kezdődött elsőfokú tárgyaláson 278 vádlott ügyét tárgyalják, ám a városvezetés nem vár a bíróság döntésére, hanem közbiztonsági akciókat tart, amelyeknek köszönhetően 50 lakást már el is hagytak.

„Titkos” a terv

Kriza Ákos a tévéműsorban azt említette: még több mint 200 deviáns családnak kellene követni őket. Ennek érdekében az eddigi havonkénti akciókat ezentúl hetire sűrítik , jelentették be a frakcióvezetők. Portálunk megkérdezte: hová költöztek a lakásokból a deviáns módon élő fészekrakók, igazak-e a jelzések, hogy a város más részein jelentek meg? Erre a válasz az volt: nem tudják, hiszen az önkormányzatnak nem feladata a „követés”. A „nagyobb ívű” tervről sem közöltek részleteket, mondván, azzal alááshatnák annak hatékonyságát.

Közös döntés volt...

Az MSZP miskolci elnöksége ugyanebben a témában közleményt adott ki, röviddel a Fidesz-MSZP sajtótájékoztatót követően. Ebben a Miskolc honlapján most is elérhető 2005. május 5-én előterjesztett rendeletmódosítás vitájának hivatalos jegyzőkönyvét citálják. Ebből kiderül: voltaképp vita nem is volt, mert minden bizottság és maga a közgyűlés is egyhangúlag támogatta a szocialista városvezetés javaslatát, s kivétel nélkül meg is szavazta a régit módosító (a Fidesz-KDNP sajtótájékoztatón „felpuhításként” emlegetett) rendeletet. A közgyűlés mind a 46 jelen lévő tagja. Vagyis a fideszesek és a KDNP-sek is. A közlemény leszögezi: egyébként a „fészekrakó problémát” nem is ez a rendelet okozta.

ÉM-SzK

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában