Helyi közélet

2012.07.09. 18:19

Tüdőgyógyászati ellátás - Életesélyek, sorompón innen és túl

Borsod-Abaúj-Zemplén - A tüdőgyógyászati ellátás legmagasabb fokozatát nem a miskolci kórház, hanem az edelényi szakkórház kapta.

Borsod-Abaúj-Zemplén - A tüdőgyógyászati ellátás legmagasabb fokozatát nem a miskolci kórház, hanem az edelényi szakkórház kapta.Az egészségügyi intézményrendszer struktúra-átalakításában bizonyos progresszivitási szinteket határoztak meg - három fokozatba sorolva az egyes intézményeket. A legmagasabb szakmai fokozatot a hármas szint jelenti. Mit jelent ez a tüdőgyógyászatban? - tudakoltuk a Miskolci Semmelweis Egészségügyi Központ tüdőgyógyászatának osztályvezető főorvosától, dr. Csánky Esztertől.

- Egyelőre csak az egyes szintekkel szembeni felszereltségbeli elvárások ismertek előttem, amelyek alapján megfelelünk a 3-as minősítésnek: tőlünk pár méterre van egy 3. fokozatú intenzív osztály, van CT-nk, valamint kórházon belül van egy velünk szoros kapcsolatban álló mellkassebészet. A nyolc tüdőgyógyásszal nem állunk rossz helyen a szakmában a magyarországi kórházi osztályok sorában, sőt, mivel a Debreceni Egyetem Tüdőgyógyászati Klinikáját is jól ismerem (ott dolgoztam korábban 22 évig), kijelenthetem: azzal nagyjából megegyezik az itteni feltételrendszer. Az új struktúrában ennek ellenére a kettes fokozatba soroltak, szemben az edelényi Koch Róbert Kórházzal, amelyben CT sincs, s a legközelebbi intenzív osztály is csak 25 kilométerre úgy, hogy útba esik egy 10 percen túl is zárva tartható sorompó...

Perceken múlhat az élet

Hogy ennek jelentőségét megértsük, a főorvos elmondta: légzési elégtelenség felléphet heveny módon is, de például COPD-ben és krónikus légzési elégtelenségben szenvedő betegek állapotában is akármikor bekövetkezhet olyan rosszabbodás, amely intenzív ellátást tesz szükségessé. Márpedig egy újraélesztett, vagy ahhoz közeli állapotban lévő betegnél nagyon nem mindegy, hány percen belül részesül megfelelő szakellátásban. Miképp az sem véletlen előírás, hogy CT-nek azonnal elérhetőnek kell lennie. A halálokok között az egyik leggyakoribb a tüdőembólia (ráadásul a halált okozó esetek kétharmadát nem ismerik fel), amely akár egy banális lábtörés után is kialakulhat. A felismerésnek viszont ma az egyedüli elfogadott akut diagnosztikai eszköze a CT. Az időfaktor itt is lényeges: a beteg élete attól függ, sikerül-e kellő időben megállapítani a diagnózist és feloldani a vérrögöt. A beteg továbbküldésével a kockázat nő.

Talán még orvosolható

A főorvos egyelőre csak feltételezi: a II-es fokozatú besorolással az intézmény finanszírozás tekintetében rosszabbul jár.

Dr. Csánky Eszter (aki egyébként PhD minősítésű szakorvos) elmondta: amikor az egyeztetések során kiderült, hogy a régió tüdőgyógyászati ellátásában nem a „csúcsintézmények” közé sorolták a miskolci tüdőgyógyászati osztályt, dr. Tóth László igazgatóval felkeresték dr. Kovács Gábor országos tüdőgyógyász szakfőorvost, a Magyar Tüdőgyógyász Társaság és a Tüdőgyógyász szakmai kollégium elnökét, a Korányi Kórház igazgatóját, aki azt ígérte: felülvizsgálják, s orvosolni fogják a panaszt. Ez eddig nem történt meg. Bár a Misek Kft. ügyvezető igazgatója, dr. Tóth László is elvárja, hogy az ígéreteknek és a szakmai, technikai és mellkassebészeti hátterüknek megfelelően megkapják a III. fokozatot, amelyek feltételei csak a Misekben adottak.

Arra a kérdésre: miként történhetett, hogy az edelényi intézmény, s nem a jobb szakmai feltételekkel rendelkező miskolci lett a III. fokozatú tüdőgyógyászat a régióban, dr. Tóth László azt válaszolta: „Szakmai kollégium javaslata alapján történt a besorolás, de ígéretet kaptunk, hogy felülvizsgálják azt, mivel a jelenlegi rendszer még nem végleges, alakítható, ez az államtitkárság álláspontja is.”


Folyamatban van

A megyei tüdőgyógyász szakfőorvost - egyben az Edelényi Koch Róbert Kórház I. tüdőgyógyászatának osztályvezető főorvosát - dr. Bartos Ágnes véleményét is szerettük volna megtudni, de mint mondta: éppen kettős szerepénél fogva - mivel ő ebben az intézményben van alkalmazásban - nem szeretne a dologhoz kommentárt fűzni. Egyedül annyit mondott: a besorolásokhoz tartozó feltételek megteremtése folyamatban van, a határidő pedig 2012. december 1. 

Dr. Daher Perre titkárságán azt közölték velünk: hétfőn és kedden parlamenti elfoglaltsága miatt nem tudjuk elérni az igazgatót.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában